Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB EPJ: EIB pro vysoký komfort i úspory energie


Document Actions
ABB EPJ: EIB pro vysoký komfort i úspory energie
Systémové EIB/KNX instalace. V posledních letech je stále zřetelnější trend ke zvyšování pohodlí v pracovních prostorách a především pak v obytných objektech. Znamená to tedy nejen vybavení domu nebo bytu kvalitním nábytkem, krásnými obklady v koupelně, správně fungujícími i těsnícími okny apod., ale také elektrickou instalací, která ...
Josef Kunc, ze dne: 1.11.2005

V posledních letech je stále zřetelnější trend ke zvyšování pohodlí v pracovních prostorách a především pak v obytných objektech. Znamená to tedy nejen vybavení domu nebo bytu kvalitním nábytkem, krásnými obklady v koupelně, správně fungujícími i těsnícími okny apod., ale také elektrickou instalací, která sama umí dohlédnout na dobrou a efektivní činnost nejen osvětlení, ale i řízení elektricky ovládaných žaluzií, markýz, oken, dveří, na dodržování požadovaného režimu vytápění či chlazení v jednotlivých místnostech, s vazbou na elektronické zabezpečení objektu, s možností centralizovaného místního nebo i dálkového zobrazování a řízení ovládaných funkcí. Takovouto elektrickou instalaci samozřejmě nelze mechanickým způsobem srovnávat s klasicky pojatou a dnešním požadavkům většinou již zcela nevyhovující instalaci např. v panelovém bytě.

Moderní, komfortní instalace umožní nejen ruční ovládání všech funkcí, ale také jejich samočinný provoz, v závislosti na programu, který jsme sami zvolili (časové programy, vazba na atmosférické podmínky, na přítomnost nebo pohyb apod.). Takováto instalace také umožňuje různé vzájemné vazby mezi řízením provozu jednotlivých funkcí tak, aby se mohly vzájemně podporovat a přispívat tím k přídavným úsporám energie na vytápění, chlazení nebo osvětlování. Pak je snadno realizovatelná spolupráce řízení žaluzií s natáčivými lamelami s řízením klimatizačních funkcí i funkcí osvětlování. Je však potřebné, aby řízení všech těchto funkcí bylo začleněno do společné systémové elektrické instalace s evropskou instalační sběrnicí podle EN 50090.

EIB/KNX instalace jsou založeny na vzájemné komunikaci snímačů na jedné straně a akčních členů na straně druhé, přičemž pro zabezpečení této komunikace je vždy nutné použití několika systémových prvků (napájecí zdroje, komunikační rozhraní), pro zajištění náročnějších funkcí různé logické prvky, při požadavcích na centralizované zobrazování a ovládání pak vizualizační přístroje. Systém je plně decentralizován, pro každou instalaci se vybírají jen ty prvky, které právě zabezpečí všechny požadované funkce. Vzhledem ke stavebnicové koncepci je ale vždy možné postupné rozšiřování instalace nebo zvyšování komfortu při řízení funkcí. Lze tedy vytvářet libovolně malé nebo jakkoli rozsáhlé instalace.


Obr. 1: Design Tango                      Obr. 2: Design Time

Většina použitých přístrojů je skryta v rozvodnicích a rozváděčích, případně jsou namontovány ve stropních podhledech anebo venku. Viditelné jsou pouze přístroje určené pro ovládání jednotlivých funkcí, jako jsou tlačítkové snímače, snímače pohybu nebo přítomnosti, infračervená rozhraní pro dálkové ovládání, prostorové termostaty, v některých případech komunikační rozhraní pro připojení PC a různé zobrazovací a ovládací prvky, jako jsou LCD displeje a dotykové panely. Tlačítkovými snímači mohou být nejen specializované prvky, ale také klasické domovní tlačítkové ovladače či spínače, do systémové instalace zapojené prostřednictvím různých tlačítkových rozhraní nebo binárních vstupů. Pak je možné použití domovních přístrojů v běžných designech, jakými jsou Tango (obr. 1), Time® (obr. 2), Element® (obr. 3) nebo Swing® (obr. 4). Všechny prvky jsou k dispozici v barvách z nabídky pro klasické instalace.


Obr. 3: Design Element                    Obr. 4: Design Swing

Chceme-li však využívat především ovládacích prvků konstruovaných přímo pro systémovou instalaci EIB/KNX, máme na výběr přístroje v designech alpha-nea®(obr.5), alpha-exclusive® (obr. 6), solo® (obr. 7) nebo solo®-carat (obr.8), případně kombinované snímače ve speciálním designu jen pro systémové instalace triton® (obr. 9), vždy v široké barevné škále.


Obr. 5: Design alpha-nea®             Obr. 6: Design alpha-exclusive®


Obr. 7: Design solo®                Obr. 8: Design solo®-carat

Dotykový displej, který lze využít pro vizualizaci, viz obr. 10 (samozřejmostí jsou veškeré popisy v českém jazyce), může zobrazovat a ovládat až 100 různých funkcí, může vytvářet různé scény pro až 20 objektů, časové programy, obsahuje prostorový termostat a infračervené rozhraní pro dálkové ovládání, umožňuje vytvářet logické funkce.


Obr.9 design triton®

Má integrovanou funkci časovače a budíku, může spolupracovat s elektronickým systémem zabezpečení, vytváří programy pro dobu nepřítomnosti. Funkcí navíc je stránka pro poznámky a vzkazy, jednoduše zapisovatelné přiloženou plastovou tužkou.


Obr. 10 Dotykový vizualizační panel

 

Pokud vás zajímají podrobnější informace, máte možnost si o ně zažádat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
První vzorky ZONI dorazily ... ABB uvedlo řadu ZONI, s vypínači a zásuvkami. Novinka se postupně naskladňuje a první kusy se šíří. Minulý čtvrtek proběhla dokonce první revize elektroinstalace s novou řadou vypínačů a zásuvek ZONI. A co se děje v elektrikářském zákulisí? Vyjadřují se osobní pocity, očekávání a porovnává se nová řada ZONI s konkurencí, což je samozřejmě důležité a vědomostně přínosné. Cenová strategie je klíčová pro konkurenceschopnost a už známe srovnatelnou cenovou hladinu! Co všechno se dá vyčíst z prvních vzorků, které jsme spěšně obdrželi, popisujeme zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933