Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB EPJ: O systému EIB (1.)


Document Actions
ABB EPJ: O systému EIB (1.)
Systémové elektrické instalace EIB/KNX. Víte jaké byly počátky systémových instalací? Znáte základní princip systémových instalací? Seznamte se s možnostmi, co skýtá systémová instalace!
Josef Kunc, ze dne: 23.11.2005

Počátky systémové elektrické instalace EIB
Výsledkem prací evropské asociace EIBA v roce 1989 bylo zpracování jednotných požadavků na informační sběrnici EIB (European Installation Bus), na přístroje po ní komunikující a s tím související vytvoření potřebného programového prostředku ETS (EIBA Tool Software) použitelného pro projektování, programování i oživování celé instalace. Navazovaly i dlouhodobě probíhající normalizační práce, viz např. normu z října 1999, ČSN EN 50090-2-2 Elektronické systémy pro byty a budovy (HBES) – Část 2-2: Přehled systému – Všeobecné technické požadavky.

Základním principem systémové elektrické instalace EIB je komunikace mezi snímači na jedné straně a akčními členy na straně druhé, přičemž systémové prvky zabezpečují a podporují provoz na sběrnici, samostatné logické prvky a vizualizační prostředky zabezpečují vazby mezi řízením jednotlivých funkcí, komunikační rozhraní spolupráci s jinými systémy a vzdálený přístup.
Komunikace probíhá nezávisle na silovém propojení jednotlivých přístrojů, přičemž může být zajišťována provozem po sběrnici vytvořené předepsaným sdělovacím kabelem, po silovém vedení anebo prostřednictvím obousměrného bezdrátového spojení. Nejrozšířenější je komunikace po samostatném sdělovacím vedení – po sběrnici EIB, proto se budeme nejdříve zabývat právě touto variantou systémové instalace.
Zjednodušeně si můžeme takovouto instalaci představit podle blokového schematu na obr. 1. Jak je vidět, některé prvky jsou připojeny pouze ke sběrnici, jiné ke sběrnici i k silovému obvodu. Znamená to, že některé prvky, především snímače, ale i mnohé systémové a logické prvky nevyžadují silové napájení, postačí napájení malým napětím po sběrnici.


Klik pro větší náhled.
Obr.1: Blokové schema zapojení některých funkcí v EIB instalaci

Ke dvoužilové instalační sběrnici jsou snímače i akční členy připojeny bez ohledu na nějaké pořadí či příslušnost k určitým silovým obvodům.
V systémech s instalační sběrnicí tak lze spolehlivě řídit jednotlivé funkce využívané při provozu budovy podle předem nastaveného časového nebo jiného programu, ale i v závislosti na aktuálních údajích snímačů různých fyzikálních veličin. Samozřejmostí je i operativní ruční ovládání. Systém dovoluje:

  • ovládání soustav vytápění, větrání a klimatizace,
  • ovládání osvětlení,
  • optimalizaci spotřeby v celém objektu,
  • ovládání různých domácích spotřebičů,
  • ovládání žaluzií, markýz, rolet, oken, dveří nebo vrat,
  • ovládání automatických systémů v budovách,
  • dálkovou signalizaci,
  • činnost soustavy střežení objektu a samočinného hlášení o vniku nepovolaných osob,
  • operativní ovládání i pomocí telefonu, případně další funkce požadované uživatelem,
  • protokolování událostí,
  • vizualizaci,
  • centrální ovládání vybraných funkcí,
  • vytváření scén (např. světelných).

Sběrnice EIB/KNX
Pro přenos informací mezi jednotlivými prvky systémové elektrické instalace a současně pro napájení vstupních elektronických částí (sběrnicových spojek), popř. i všech následujících elektronických obvodů některých přístrojů (např. snímačů) slouží sběrnice, tvořená sdělovacím kabelem. Z požadavků na ochranu před možností indukování rušivých signálů na vedení sběrnice vyplývá nutnost použití stíněných kabelů. Pro napájení i pro přenos informací slouží jediný pár vodičů. Pro jednoznačné rozlišení vodičů bylo stanoveno i barevné značení obou těchto žil. Červeným pláštěm je opatřen vodič připojený ke kladnému pólu napájecího zdroje, černou barvou je označena izolace vodiče připojeného k zápornému pólu.

I když pro komunikaci i napájení postačuje jeden pár vodičů, je předepsáno používání kabelu se dvěma kroucenými páry vodičů. Druhý pár (jeden vodič s bílou, druhý se žlutou izolací) je určen jako rezerva pro případ poškození některého z vodičů sběrnice. Může být využit i jako připojovací vedení pro některý z pomocných prvků, který má být připojen např. ke vstupním svorkám některého z binárních vstupů. V každém případě ale nesmí dojít ke snížení parametrů soustavy bezpečného malého napětí SELV, jejímž požadavkům musí vyhovovat napájecí zdroje i všechny přístroje připojené ke sběrnici. Příslušnost k soustavě SELV vymezuje také požadavek na velikost zkušebního napětí (4 kV) vnějšího pláště kabelu sběrnice. To dovoluje klást sběrnicový kabel v souběhu se silovými vedeními nn, bez omezení délky souběhu. V instalacích, v nichž může často docházet ke změnám technologie provozu, s vynucenými následnými změnami ve vybavení elektrické instalace a tedy i ve způsobu ovládání jednotlivých funkcí, mohou být používány speciální ploché kabely vybavené propojovacími konektory a obsahující jak silové vodiče, tak i dva vodiče pro sběrnici EIB/KNX. Takováto „konfekční“ instalace výrazně snižuje montážní pracnost. Jednotlivé přístroje systémové instalace se k tomuto sdruženému vedení připojují připojovacími spojkami opatřenými izolací procházejícími zařezávacími kontakty.

Příklad konstrukce běžného sběrnicového kabelu je na obr. 2. Pro rozlišení od ostatních sdělovacích kabelů je vhodné používat kabely s vnějším pláštěm v zelené barvě.


Klik pro větší náhled.
Obr. 2: Příklad konstrukce sběrnicového kabelu

Průměry měděných jader vodičů sběrnicového kabelu byly stanoveny na 0,8 mm. Vyhovujícími kabely jsou např. YCYM 2x2x0,8 nebo JYSTY 2x2x0,8.
Z jednoho napájecího zdroje je možné napájet nejvýše 64 prvků, přičemž při výpočtech byl uvažován odběr každého z nich ve výši 10 mA. Jmenovité napětí naprázdno napájecího zdroje pro EIB/KNX sběrnici je 30 V, přičemž pro spolehlivou činnost nejvzdálenější sběrnicové spojky na jejích vstupních svorkách musí být napětí alespoň 15 V. Z možných úbytků napětí na vedení sběrnice pak vyplývá, že největší vzdálenost kteréhokoli z přístrojů EIB/KNX smí být 300 m. Pokud jsou přístroje umístěny na dvou větvích sběrnice, napájených z téhož zdroje, je maximální vzdálenost po sběrnici mezi dvěma přístroji systémové instalace 600 m (vždy 300 m na každou stranu od napájecího zdroje). Celková délka vedení sběrnice v jedné společně napájené větvi nemá překročit 1000 m. Pokud je zapotřebí v téže větvi použít dvou napájecích zdrojů, je nutné omezit průchod možných vyrovnávacích proudů dostatečným odporem sběrnicového vedení – minimální vzdálenost těchto dvou zdrojů bude 200 m.

Při propojování přístrojů v systémové instalaci EIB/KNX je možné vést kabel sběrnice libovolně, bez ohledu na příslušnost použitých prvků k jednotlivým funkcím – vždy co nejkratším směrem. Sběrnice se může podle potřeby větvit. Je tedy možná liniová, paprsková nebo stromová struktura anebo jejich kombinace. Zakázanou strukturou je kruhové uspořádání – nikde se nesmí na sběrnici uzavřít smyčka. Příklady možných struktur sběrnice jsou na obr. 3.


Klik pro větší náhled.
Obr. 3: Příklady uspořádání sběrnice v systémové instalaci EIB/KNX

Při propojování sběrnice se její jednotlivé úseky odizolovávají v co nejkratších úsecích. Pro jejich vzájemné propojování a současně i pro připojování k přístrojům slouží ponejvíce dvoupólové, čtyřnásobné bezšroubové svorkovnice podle obr. 4. Na nich je možné rozvětvit sběrnici vždy až do čtyř směrů. Každý z pólů je opatřen otvorem pro nasunutí na připojovací kolík, který je součástí sběrnicové spojky.


Obr. 4: Bezšroubová svorkovnice pro připojení sběrnice a její propojení se sběrnicovou spojkou

Stínění jednotlivých úseků sběrnice se vzájemně nepropojuje, ani se nepřipojuje k ochrannému obvodu. Při případných zemních zkratech by se totiž na tomto vodiči mohl zvýšit potenciál, takže rozdíl potenciálů by mohl vzrůst na hodnoty nebezpečné pro elektronické obvody propojované sběrnicí.
Při dodržení všech zmíněných požadavků budou vytvořeny základní předpoklady pro správnou komunikaci mezi jednotlivými přístroji v systému EIB/KNX.

... pokračování

Pokud vás zajímají podrobnější informace, máte možnost si o ně zažádat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
První vzorky ZONI dorazily ... ABB uvedlo řadu ZONI, s vypínači a zásuvkami. Novinka se postupně naskladňuje a první kusy se šíří. Minulý čtvrtek proběhla dokonce první revize elektroinstalace s novou řadou vypínačů a zásuvek ZONI. A co se děje v elektrikářském zákulisí? Vyjadřují se osobní pocity, očekávání a porovnává se nová řada ZONI s konkurencí, což je samozřejmě důležité a vědomostně přínosné. Cenová strategie je klíčová pro konkurenceschopnost a už známe srovnatelnou cenovou hladinu! Co všechno se dá vyčíst z prvních vzorků, které jsme spěšně obdrželi, popisujeme zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933