Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: 3M: Materiály na vn vedení – trendy (4.díl) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.10.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

3M: Materiály na vn vedení – trendy (4.díl)


3M: Materiály na vn vedení – trendy (4.díl)
Seznamte se speciálním vodičem na holé vedení vn a vvn (označovaný zkratkou ACCR), který umožňuje minimálně dvakrát zvýšit přenosovou kapacitu stávajícího vedení ... Posledním výrobkem 3M pro energetiku, na který chceme upozornit, je nová generace Ball Markerů. Ball Marker je koule z ...
Pavel Mužík, ze dne: 26.10.2005

Dalším materiálem, který se už jinde ve světě
v energetikách osvědčil, je speciální vodič na holé vedení vn a vvn (označovaný zkratkou ACCR), který umožňuje minimálně dvakrát zvýšit přenosovou kapacitu stávajícího vedení, a to bez výměny stožárů a izolátorů. Řeší se s ním i ty trasy vedení, kde jsou při využití AlFe lan problémy s průvěsem, nebo s velikou vzdáleností stožárů, nebo nelze přidat další vedení z důvodu ochrany krajiny.

Konstrukce vodiče je tvořena drátky v jádře,
které mají velkou mechanickou pevnost a obvodovými drátky, které mají velkou vodivost. Drátky v jádru jsou z kompozitu. Jsou pevné a tuhé jako ocel, ale při podstatně menší váze a větší vodivosti. Pevnost vytváří podélně orientovaná keramická mikrovlákna, zalitá v matrici z čistého hliníku. Obvodové drátky jsou ze slitiny hliník-zirkonium, s vodivostí blízkou hliníku, ale s podstatně větší teplotní odolností.

Tento vodič umožnil rychle zvýšit přenosové kapacity
v oblasti Los Angeles po rozpadu sítě před několika lety. Vodič ACCR byl časopisem R&D Magazine označen za jednu z nejlepších technologických inovací a získal cenu Tekne Award.


Konstrukce vodiče ACCR

Posledním výrobkem 3M pro energetiku,
na který chceme upozornit, je nová generace Ball Markerů. Ball Marker je koule z houževnatého plastu, která obsahuje elektroniku a anténu (ale je bez baterie). Ukládá se spolu s kabelem nebo jiným liniovým vedením na místa, která chceme v terénu označit (např. kde je spojka, křižovatka vedení apod.). Pomocí hledačky se pak toto místo najde s přesností na centimetry, a to i při uložení Markeru v hloubce do 1,6 m.

Výhodou je to,
že se zásadním způsobem minimalizuje velikost výkopu (pouze na velikost, nutnou pro práci). Nová generace Markerů umožňuje zápis dat, takže při nalezení Markeru už víme přesně, co jsme našli (je možno zapsat např. identifikaci vedení a spojky, ale i označení montážní firmy a jméno montéra).


Markery a hledačka markerů

K výrobkům, které jsme zde probrali jen zběžně, se můžeme vrátit v některém z příštích čísel, případně si můžete vyžádat podrobnosti ve společnosti 3M.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.