Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Materiály na vn vedení – trendy (2.díl) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.10.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Materiály na vn vedení – trendy (2.díl)


Materiály na vn vedení – trendy (2.díl)
Víte proč je výhodné u koncovek střídání sukének velkého a malého průměru? Podívejte se na krátký obrázkový seriál práce montéra s koncovkou ...
Pavel Mužík, ze dne: 12.10.2005

-
Materiály na vn vedení – trendy (2.díl)
Řízení pole je integrovanou součástí dodávané koncovky a pracuje na principu refrakce siločar, sukénky jsou rovněž součástí těla koncovky. Pro venkovní prostředí se střídají sukénky velkého a malého průměru, což je výhodné při velmi silném dešti. Odolnost proti účinkům plazivých proudů i ve velmi znečištěném prostředí je u použitého silikonu největší ze všech běžně používaných konstrukčních materiálů (to prokazují jak zkoušky při umělém znečištění ve slané mlze, tak i zkoušky v terénu). Montáž je možná v podstatě za libovolných podmínek z hlediska teploty i vlhkosti (montáž venkovních koncovek 35kV byla prováděna v ČR i za hustého deště, pouze s částečným zakrytím kabátem montéra). Nároky na prostor jsou pouze ve směru ke kabelovému oku (tímto směrem se vytahuje nosná spirála). Koncovky lze tvarovat tak, jak to dovolí kabel, a to kdykoliv po montáži.

Vlastní práci montéra je vidět na dalším obrázku.

Připravený konec kabelu (obr. vlevo) Montáž koncovky (obr.vpravo)


Klik pro širší náhled

Venkovní koncovky 35, 22 a 15 kV (dvě různé velikosti) v dodávaném stavu


Klik pro širší náhled

Namontované venkovní koncovky

Venkovní koncovky v terénu

Třížilová koncovka (obr. vlevo) Stejná koncovka v rozvaděči (obr. vpravo)

A co dál?
Samozřejmě že vývoj pokračuje. Společnost 3M už několik let dodává třetí generaci koncovek, smršťovaných za studena, s označením QT III. Byly ještě vylepšeny vlastnosti silikonu, takže koncovka je ještě kratší a s menším počtem sukének. Montážní postup byl dále zjednodušen (bylo odstraněno vymotávání pásky na kabelovém oku).


Klik pro větší náhled

Vnitřní koncovka QT III na 22kV

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.