Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Materiály na vn vedení – trendy (1.díl)


Document Actions
Materiály na vn vedení – trendy (1.díl)
Kabel je třeba nejen vodivě připojit, ale jeho konec je většinou nutno chránit proti vnikání vlhkosti. ....byla vyvinuta metoda zalévání koncovek, s kterou mají naši starší kabeláři také neblahé zkušenosti ... Víte jaké důvody, které vedly energetiky k tomu, že si vybrali právě koncovky 3M?
Pavel Mužík, ze dne: 7.10.2005
reklama

 

Úvod: Trochu historie
Už od počátků elektrifikace bylo třeba řešit otázku, jak dostat (přenést) energii, vyrobenou v elektrárně ke spotřebiči. A tehdy byla tato otázka skutečně stejně aktuální, jako otázky výroby elektrické energie a její přeměny na užitečnou práci. Postupem času se došlo k určitým standardním řešením a ta přetrvávala dlouhou dobu. Tak dlouhou, že už se nad nimi přestalo uvažovat a začaly se brát jako něco neměnného, daného na věky. A tak v současné době narážíme v oblasti materiálů na rozvody a přenosy elektrické energie na hluboko zakořeněný konzervatizmus, který někde už začíná způsobovat i určité technické zaostávání.
V oblasti venkovních vedení se takovým standardem stala AlFe lana, v oblasti kabelových vedení pak na NN kabely s izolací a pláštěm z PVC, na vn kabely s izolací z XLPE a pláštěm z polyetylénu (a v ČR pak ještě s druhým pláštěm z PVC).
Na několika příkladech si ukážeme, že technický rozvoj v této oblasti se nezastavil. Jde přitom o řešení natolik průkazně přínosná, že se tímto směrem vydávají nejen bohaté státy, ale i Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a další.

Koncovky na vn kabely
Kabel je třeba nejen vodivě připojit, ale jeho konec je většinou nutno chránit proti vnikání vlhkosti. To je požadavek platný i pro nn. Na vn k tomu přistupuje řada dalších funkcí, a to řízení pole a ochrana před plazivými proudy (resp. jejich účinky). Od vn koncovek pak požadujeme ještě řadu dalších vlastností, jako odolnost UV záření a znečištěnému prostředí, případně odolnost proti přeskoku.
Dříve se koncovky vytvářely vinutím z několika různých typů pásek, což byla práce zdlouhavá a choulostivá. Výsledek závisel nejen na šikovnosti a spolehlivosti montéra, ale třeba i na počasí a dalších, těžko ovlivnitelných skutečnostech. Dnes tato metoda zůstává pro některé výjimečné případy.
Později byla vyvinuta metoda zalévání koncovek, s kterou mají naši starší kabeláři také neblahé zkušenosti. Pracnost už sice byla menší, ale ostatní vlivy se projevovaly stejně, jako při navíjení.
Před několika desítkami let byla zavedena metoda smršťování koncovek za tepla. Ve své době představovala radikální zvýšení produktivity díky zjednodušení montáže a tím i snížení možných chyb při montáži. Vývoj však pokračoval a přinesl soubory nasouvané, které opět představovaly obrovský pokrok, a to z několika důvodů. Opět tu bylo další zjednodušení montáže, ale také to, co smršťování teplem nikdy nemůže nabídnout – a to, že soubor je již kompletně hotový ve výrobním závodě a může se tam jako takový kusově odzkoušet. Nevýhodou této metody bylo to, že koncovka se hodila jen na velmi úzký rozsah průřezů. Muselo se tedy používat několik různých velikostí. Tento nedostatek řešili někteří výrobci tak, že změkčovali konstrukční materiál až za rozumnou mez. Koncovky pak z kabelu sklouzávaly, nebo podléhaly dalším škodlivým vlivů.

Řešení 3M
Začátkem sedmdesátých let přišla firma 3M s řešením metodou smršťování za studena. Koncovky jsou opět kompletně hotové a kusově vyzkoušené ve výrobním závodě, ale před expedicí jsou radiálně roztažené a nastrčené na nosnou trubku. V tomto stavu mají skladovatelnost 5 let. Při montáži se pak jen vytáhne nosná spirála a koncovka se sevře na připravený kabel. Sevření je tak těsné, že zaručuje těsnost na 5 bar (50 m hluboko pod vodou) aniž by bylo zapotřebí nějaké lepidlo. Vylepšený materiál koncovek má přirozenou odolnost UV záření díky energii molekulárních vazeb v silikonu, je mimořádně odolný plazivým proudům a navíc je trvale ohebný.

Po počátečním váhání si tato konstrukce získala nejvyšší uznání, jako nejjednodušší a nejspolehlivější technologie montáže vn koncovek. Dnes již je s koncovkami 3M, smršťovanými za studena, přes třicet let provozních zkušeností. V České republice byly první koncovky QTII namontovány v roce 1992 a dnes je u nás již v provozu několik desítek tisíc sad těchto koncovek na různé napětí.
Vzhledem k jejich oblibě začali i další výrobci kabelových souborů smršťování za studena různým způsobem napodobovat s tím, že je snaha různými způsoby obejít metodu, vyvinutou v laboratořích 3M, případně použít jiné, levnější materiály.
Pro osvědčené vlastnosti koncovek 3M jsou tyto používány nejen v zemi jejich původu – v USA, ale i v EdF, ENELu, v britských, rakouských a holandských energetikách, ale v hojné míře také v Maďarsku, Rumunsku i Bulharsku.

Jaké jsou důvody, které tyto energetiky vedly k tomu, že si vybrali právě koncovky 3M?
Zásadní otázkou je spolehlivost a celková cena. Spolehlivost přitom záleží nejen na konstrukci a použitých materiálech, ale i na jednoduchosti montážního postupu, potřebě dalších (pomocných) materiálů, možnosti záměny dílů a jiných chyb (což ve svém důsledku jsou opět otázky vhodné konstrukce).
Postup montáže koncovek 3M řady QTII vidíte na obrázcích.


Montáž koncovky QT II

Celková cena pak zobrazuje nejenom cenu koncovek, ale je v ní zahrnuta i spotřeba práce montéra, pomocné materiály, spolehlivost, nároky na další nářadí a školení, náklady na skladování (pokud jeden soubor pokryje celý rozsah průřezů, jsou tyto náklady nižší, než když je třeba více velikostí). V řadě případů se do celkových nákladů zobrazí i tzv. náklady na nedodávku, tedy ztráta, kterou utrpí rozvodný podnik tím, že linka je po dobu práce odpojená (tyto náklady jsou mnohonásobně vyšší, než vlastní cena elektrické energie). Pokud má soubor krátký čas montáže, tyto náklady se snižují.

(pokračování)

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933