Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KOPOS: Na rozvody s parapetními kanály! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.09.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KOPOS: Na rozvody s parapetními kanály!


KOPOS: Na rozvody s parapetními kanály!
Nevyhovuje vám současný rozvod sítí, telefonních a počítačových linek a dalších rozvodů ve vašich kancelářích? Chcete mít jednotlivá vedení uspořádaná, snadno přístupná a přitom na první pohled neviditelná? Nechcete nebo nemůžete sekat do zdí? Velmi jednoduché a přitom systémové řešení přinášejí parapetní kanály, které vyrábí společnost Kopos Kolín a.s.
ze dne: 5.09.2005

Parapetní kanály slouží pro uložení silových vodičů, telefonních a anténních rozvodů nebo počítačových sítí šetrným způsobem, aniž by bylo nutné sekat do stěny.
V současné době společnost Kopos dodává čtyři modely s dvojitou stěnou - dvoukomorový PK 120X55 D a tři jednokomorové PK 110x70 D, PK 140x70 D, PK 170x70 D. Typy se vzájemně liší především rozměry, které jsou součástí názvu výrobku, a vnitřním úložným průřezem kanálu (od 5500 do 9300 mm2). Dvojitá stěna kanálů zaručuje jejich vysokou mechanickou pevnost a tuhost. Samozřejmostí je odolnost proti nadměrnému teplu a hoření.


Obr. 1 – Ukázka montáže

Novinkou letošního roku je dvoukomorový parapet PK 120X55 D, který umožňuje vložit různá vedení, silové a datové, do oddělených prostor. Navíc lze tato vedení odstínit před vzájemným elektromagnetickým působením, a to vložením stínicího kanálu (SK 40x20 nebo SK 40X33). Vkládací dělicí příčka pomáhá zpřehlednit uložené vedení. Odnímatelné víko a výklopný bok parapetu zajišťují snadnou montáž vodičů. Parapet lze osadit moderními přístroji (modul 45) od všech výrobců. Variabilní kryty se snadno nasadí až na konec montáže a překryjí i větší nepřesnosti řezu. Konstrukčně nové řešení vnějších a vnitřních volně stavitelných rohů dovoluje přizpůsobit montáž parapetu na libovolný úhel rohu stěny. Kromě umístění pod okenní parapet se u tohoto typu nabízí i položení k podlaze.


Obr. 2 – Možnosti odstínění silového a datového vedení ve dvoukomorovém parapetním kanálu.

Jednokomorové parapetní kanály PK 110x70 D, PK 140x70 D, PK 170x70 D nabízejí rovněž možnost vložit stínicí kanál pro elektromagnetické odstínění obvodů. Dělicí příčka zabezpečí přehledné uspořádání kabelů uvnitř kanálu. Vyjímatelné víko zpřístupňuje komoru při montáži a případném rozšíření instalace.
Ke všem jednokomorovým modelům je v nabídce i příslušenství, které zabezpečuje variabilní použití kanálů podle konkrétní potřeby. Jde o koncový, ohybový, odbočný a spojovací kryt a pevný vnitřní a vnější roh, díky kterým jde bez problémů napojovat jednotlivé díly kanálů do uceleného systému.


Obr. 3 – Prostřednictvím krabic lze do jednokomorových kanálů zabudovat přístroje.

Do tělesa jednokomorových kanálů lze také přímo zabudovat přístroje, a to prostřednictvím krabic. Ty umožňují buď montáž samostatného přístroje nebo přístrojů se společným rámečkem (ve vodorovném nebo svislém směru). Do kanálů typu PK 140X70 D a PK 170X70 D je možné montovat i dvojzásuvku.

Pokud pracujete v oboru a máte zájem o další informace, máte možnost si o ně zažádat níže uvedeným formulářem!

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.