Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: FULGUR: Vyberte si, čím posvítíte! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.09.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

FULGUR: Vyberte si, čím posvítíte!


FULGUR: Vyberte si, čím posvítíte!
Společnost Fulgur vyrábí a dováží nouzová osvětlení. Tento rozsáhlý sortiment se na českém trhu používá více než deset let. Ale nespojujme Fulgur pouze s akumulátory! Ve svém portfóliu má také designová svítidla ... Několik zásadních otázek jsem položil řediteli Pavlu Koudelkovi.
Miroslav Minařík, Václav Bubeník, ze dne: 22.09.2005

Název Fulgur mnozí chápou jako synonymum pro nouzové osvětlení, ale to není jeho jediná komodita. Fulgur je také importérem různých osvětlovacích komponent. Rád bych upřesnil některá fakta a tak jsem se zeptal obchodního ředitele Pavla Koudelky ...

Jaké druhy svítidel vyrábí sám Fulgur? A která dováží?
PK: U nás se vyrábí intériová svítidla především z klasických materiálů jako je mosaz, chrom, sklo, měď. U těchto svítidel klademe důraz na vysokou kvalitu a životnost. Výrobky, které Fulgur částečně importuje lze zařadit především do skupiny "průmyslového nouzového osvětlení".

Když se řekne "nouzák", představí si většina z nás technické svítidlo, které svým provedením často nezapadá do interiéru. Je tomu tak vždy?
PK: Nouzové osvětlení samozřejmě není vyrobeno v "nouzi", ale pro nouzové stavy. Úkolem nouzového svítidla je především ukázat bezpečnou cestu ven z objektu ...  Jejich design se může přizpůsobit konkrétnímu interiéru a tak mezi technickými provedeními lze navrhnout například i běžné svítidlo osazené nouzovým modulem.

Tedy v případě nějaké historické památky má Fulgur řešení jak využít stávajících svítidel tak, aby nebyl změněn charakter interiéru?
PK: Ano, již vícekrát jsme použili naše řešení do originálních lamp a lustrů. V jednom případě byla provedena montáž přímo do historických barokních lampiček na zámku. . ....Tím se šetří náklady, je dodržen ráz interiéru a kromě běžného osvětlování prostor, slouží při výpadku elektrické energie jako nouzová svítidla. Ze zcela pochopitelných důvodů tuto skutečnost "památkáři" vítají.

S jakou životností akumulátorů se dá u nouzových svítidel počítat?
PK: Kontrola těchto zdrojů se provádí zhruba po dvou letech. Provádí ji zpravidla revizní technici a hasiči. Olověné akumulátory se vyznačují vysokou životností (až 9 let) a NiCd akumulátory zase tepelnou odolností, ale jejich životnost je zhruba tři roky. Výměnu doporučujeme po dvou letech provozu.

Také by mě zajímalo jakým způsobem se měří funkčnost akumulátoru svítidla. Zda u toho rozsvíceného nouzového osvětlení tři hodiny technik stojí nebo zda je k tomu účelu nějaké kontrolní zařízení?
PK: Tak to je otázka na revizní techniky. My externí měřicí zařízení nedodáváme. Některá svítidla mají vlastní autotest, který automaticky signalizuje vadný akumulátor. Existuje řešení, které se používá u rozsáhlých objektů, kdy se NO zapojují na datovou sběrnici a v jednom místě se vyhodnocují jejich stavy funkčnosti.

Má Fulgur vlastní ukázkovou místnost (Showroom)? Kde by si zákazník udělal lepší představu o svítidle?
PK: Ne, my vlastní showroom nemáme, protože jsme dovozci, kteří zajišťují dvoustupňovou distribuci. Tedy obchodujeme s dalšími velkoobchodními partnery (B2B). Naši obchodní zástupci jsou v těsném kontaktu s našimi distributory a ty včas informují o novinkách v dodávaném designu. Fulgur v Brně je zastoupením pro Českou a Slovenskou republiku a showroom je určená především pro koncového spotřebitele (investora).


Přes jaký typ velkoobchodů se svítidla Fulguru prodávají?
PK: V naprosté většině se jedná o elektrotechnické velkoobchody po celé ČR a SR, kam dodáváme veškerá svítidla - tedy nouzová i běžná interierová, takže každý elektrikář kontaktuje svůj velkoobchod. Ve stavebních supermarketech typu OBI, Hornbach, Bauhaus, Baumax a Globus jsou k zakoupení naše velmi dobře designově zpracovaná a cenově velice zajimavá  interierová svítidla s elektronickým  předřadníkem a s T5 zářivkou. Je to řada  Fulgur Opple.

Z vlastní zkušenosti však vím, že designová svítidla vybírá především investor, často zastoupený architektem. Jak může nabízet tyto designové produkty nabízet řemeslník - elektrikář, když většinou není vzděláním obchodník ani architekt?
PK: V mnohých případech elektrikář nebo montážní firma dostává obecný požadavek například na kulaté přisazené svítidlo. Má tedy prostor vlastního výběru pro zákazníka.

Jsou tedy svítidla, u kterých se očekává, že budou dodány především kritériem technického řešení, než spontánním výběrem designu?
PK: Super design řeší konkrétní specializovaná studia jako například kousek opodál Faktor Light.

Do jaké cenové skupiny se dají svítidla Fulgur zařadit?
PK:
Máme dvě úrovně svítidel. Jedna jsou levná plastová svítidla kruhová se zářivkou a elektronikou. To jsou běžná svítidla, která si kupují malospotřebitelé a montážní firmy na běžné zakázky. Pak máme svítidla skleněná, triplex, opál sklo, kovové, mosazné, chromované montury na přání a tento druh svítidel jdou do zakázky již z předem zpracovaného projektu.

Máte tedy pracovníka aktivně pracujícího s projektanty?
PK: Ano, k tomu účelu máme specialistu, který informuje o nových trendech a zpracovává technické dotazy..

Na závěr ještě jedna důležitá otázka. Jak je to se skladovými zásobami u vašich distributorů? Není zboží většinou na objednávku?
PK: Ta levná běžná svítidla jsou zpravidla na velkoobchodních skladech, odkud si je může elektrikář přímo odvézt. Samozřejmě, že určitá část svítidel se dodává i do řetězců stavebních supermarketů (Bauhaus, Baumax, Hornbach, OBI, Globus ...). Kde jsou samozřejmě za maloobchodní ceny ...

Díky za rozhovor.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.