Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

K dvěstěpadesátému výročí postavení hromosvodu Prokopem Divišem v Příměticích


Document Actions
Článek
Dne 15.června tohoto roku jsme vzpomněli dvěstěpadesátého výročí postavení hromosvodu v Příměticích u Znojma Prokopem Divišem (26. III. 1698 - 21. XII. 1765), významným českým přírodovědcem XVIII století (obr. 1).
František Popolanský, ze dne: 1.07.2004
reklama

Dne 15.června tohoto roku vzpomeneme dvěstěpadesátého výročí postavení hromosvodu v Příměticích u Znojma Prokopem Divišem (26. III. 1698 - 21. XII. 1765), významným českým přírodovědcem XVIII století (obr. 1).


Obr.1. - Prokop Diviš

Datum této události je zcela jisté, neboť zpráva o hromosvodu v Příměticích byla krátce po jeho postavení uvedena v brněnském časopise Wöchntlicher Intelligenz-Zettl, později pak Stuttgarte Journal a Varšavské noviny.
Prokop Diviš, původním jménem Václav Divíšek, se narodil v Žamberku. Studoval na znojemském gymnáziu, později přešel do kláštera v Louce u Znojma (obr. 2), kde v letech 1721 a 1722 studoval filosofii a v dalších dvou letech bohosloví.


Obr.2 - Premonstrátský klášter v Louce u Znojma. Návrh projektu rakouského architekta J.L.Hildebranda

Divišovo nadání a výborný studijní prospěch přiměly louckého opata k tomu, že ho pověřil po ukončení studií vyučováním přírodních věd a filosofie v klášterní škole. Rozsáhlá bohatá knihovna louckého kláštera (dnešní velká strahovská knihovna) poskytla mu jistě dobrý přehled o tehdejších znalostech přírodních věd.
Tři roky po získání doktorátu na univerzitě v Salcburku přichází r. 1736 na faru do Přímětic, kde působil s výjimkou tříletého zastupování louckého opata za pruskorakouské války 1742 - 1745, téměř až do konce svého života (obr. 3).


Obr.3 - Pamětní deska na přímětické faře, odhalená roku 1896 na paměť 200stého výročí narození.

Z jeho různorodé činnosti, jíž se ve svém volném čase zabýval a mezi niž patří chemie, hydromechanika, konstrukce zajímavého hudebního nástroje, jím nazývaného "Denis ď or" (záhadný strunný nástroj s klaviaturou a pedálem, opatřený 14 rejstříky s alikvotními hlasy, jež umožnily napodobit barvu různých strunných a dechových nástrojů, opatřený zařízením pro dlouhý dozvuk), nás nejvíce zajímají pokusy s elektřinou, jež vyvrcholily stavbou hromosvodu. Železná konstrukce na dřevěném stožáru, "machina meteorologica", celkem 42 m vysoká nad zemí, jež byla spojena řetězy s železnými kužely zakopanými přes půl metru do země,byla prvním uzemněným hromosvodem a ony železné kužely vůbec prvními zemniči na světě [1,2]. Hlavu hromosvodu tvořila konstrukce, kde na každém ze čtyř ramen horizontálních železných křížů byly kovové krabice, z nichž každá měla 33 hrotů. Třináctá, větší krabice se 77 hroty byla umístěna na vertikální tyči zakončené větrnou korouhvičkou (obr. 4).


Obr.4 - Hlava Divišova hromosvodu v Příměticích podle původního Divišova nákresu

Hlava dnešního hromosvodu památníku je přesnou replikou původního Divišova hromosvodu (obr. 5).


Obr.5 - památník Divišova hromosvodu v Příměticích.
a) návrh B.Fuchse
b)současný pohled

Památník byl postaven v roce 1936 při příležitosti dvoustého výročí příchodu P. Diviše do Přímětic péčí Národní jednoty ve Znojmě, brněnské odbočky Elektrotechnického svazu československého a brněnské Zbrojovky podle návrhu architekta B. Fuchse, pozdějšího národního umělce.

Více informací vyšlo v tomto sborníku!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933