Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Chcete létat v povětří? I bez teroristů? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.08.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Chcete létat v povětří? I bez teroristů?


Chcete létat v povětří? I bez teroristů?
Zemřít můžeme kdykoliv a kdekoliv! Všude na nás čeká mnoho nebezpečí, povodně, zemětřesení, autonehody, letecká neštěstí, akce teroristů a nebo v našich zeměpisných šířkách nedodržení bezpečnostních norem.
Jaroslav Borovec, ze dne: 26.08.2005

Mávání rukama může mít mnohé významy. Nejhorší mávnutí rukou je to pomyslné, když například při pokládce kabelu se vůbec nebere zřetel na existující plynovod a s tím související prostorovou normu.

Tato norma vznikla z opravdových bezpečnostních důvodů. Stačí si pročíst některé články zde, na tomto portále. Jak můžeme v Brně pozorovat, ledacos se v minulosti zanedbalo. Tu přehoří kabel a trakční napětí se dostane do domovních přípojek, tam zase uniká plyn a výbuchem spadne celý dům.

Fotografie pořízené kolegou zachytávají rekonstrukci plynovodu v brněnském Lískovci, kde se doživši občané mohou těšit na vysokotlaký plynovod!

U tohoto místa se potkalo několik lidí, kteří diskutovali nad vzdáleností kabelu od starého plynovodu. Kdo asi normu nedodržel? Plynaři? Asi ne. V tomto případě normu nedodržel pracovník pokládající kabel. Po viníkovi se nyní nepátrá. Snad proto, že se nic nestalo. Ovšem kdyby například lehlo popelem půl ulice Vltavské jako třeba dům na ulici Tržní, pak by se indicie hledaly.

A tak jak mávl rukou pracovník pokládající kabel, mávl rukou i plynař, který kabel objevil. Myslíte si, že cítí někdo ohrožen? V případě výbuchu by se počet obětí dal srovnat s katastrofou kyperského letadla. Ovšem toto je zřejmě jiná situace :-(

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.