Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

ESČ: Zákon o Inspekci práce


Document Actions
ESČ: Zákon o Inspekci práce
„Zákon č.251/2005 Sb. O inspekci práce" nabyl účinnosti dnem 1. července 2005, Zákon mění státní dozor a zvyšuje podstatně finanční postihy. Seznamte se s některými body....
Kontrolní, ze dne: 8.08.2005
reklama

Vážení elektrotechnici, revizní technici a podnikatelé,
pokládám za prospěšné Vás na uvedený nový zákon upozornit. Pokusit se předejit případným postihům v důsledku neznalosti některých ustanovení tohoto zákona za porušení stanovených povinností.

Současně si dovoluji Vás pozvat na odborný seminář, který pořádáme

21. září 2005 v Praze,

kde hlavní bod programu přednese za Státní úřad inspekce práce, Ing. Jaromír Elbel – generální inspektor SÚBP.

Legislativní tahanice kolem tohoto zákona skončily 14. července, kdy Poslanecká sněmovna navzdory předchozímu odporu senátu a prezidenta republiky schválila zákon téměř v takové podobě, jak jej původně předložila vláda.

Zákon rozšiřuje stávající dozor nad bezpečností práce i na aspekty pracovněprávních vztahů, mění organizační strukturu odborného dozoru a podstatně zvyšuje finanční postihy za přestupky.

Široký záběr zákona s přesně definovaným seznamem vysokých pokut za konkrétní přestupky pro fyzické osoby a za správní přestupky pro právnické osoby se stal terčem kritiky v Parlamentu i Senátu a i důvodem pro vetování zákona prezidentem republiky.
Veto prezidenta republiky bylo poslední komplikací při téměř roční anabázi zákona v legislativním procesu.

Zákon počítá s pokutami:
a) do 200 000,-- korun,
b) do 400 000,-- korun a
c) do 2 000 000,-- korun

S pokutou do 200 000,-- korun
jsou spojeny prohřešky zaměstnavatele, který poruší stanovené povinnosti vůči příslušným odborovým orgánům, radám zaměstnanců, nebo zástupcům pro oblast BOZP.

S pokutou do 400 000,-- korun
jsou spojeny prohřešky za diskriminaci v zaměstnání, za některé přestupky v oblasti odměňování zaměstnanců, pracovní doby.

Pokutu do 2 000 000,-- korun
bude možné uložit v oblasti porušování bezpečnosti práce.

Za přestupky na úseku vyhrazených technických zařízení: (například), může fyzická osoba obdržet pokutu:

  • A) až do výše 1 000 000,-- korun, při provozování vyhrazených technických zařízení bez provedení prohlídek, revizí nebo zkoušek ve stanoveném rozsahu,
  • B) až do výše 2 000 000,-- korun při provádění prohlídek, revizí nebo zkoušek, bez oprávnění nebo osvědčení vydaného ITI,
  • C) až do výše 2 000 000,--, jakož i zákaz činnosti a odnětí oprávnění ITI při nedodržení určených lhůt pro odstranění závad zjištěných při kontrole.

Podle § 17 odst 2, může fyzická osoba obdržet pokutu do 300 000,-- korun když např. nezajistí na pracovištích dodržování zákazu požívat alkoholické nápoje, nebo zneužívat jiné návykové látky (kouření) atp. Za zmínku stojí např. ustanovení § 19 , kde při nezajištění provozování zařízení se zvýšenou mírou ohrožení osobami bez zvláštní odborné způsobilosti lze uložit pokutu do 2 000 000,-- korun. Přitom podle citované odvolávky na § 134b ZP, vláda nestanovila viz. odst. (4) nařízením, která technická zařízení a které činnosti představují zvýšenou míru ohrožení života a zdraví.

Zákonem o inspekci se dotýkají změny celé řady předpisů, zejména Zákoníku práce, Zákona o zaměstnanosti, Zákona o živnostenském podnikání, Zákona o státním odborném dozoru, a dalších.

Zákon v sobě zahrnuje 27 paragrafů (§10 - §37) obsahující postihy pro fyzické i právnické osoby, které již nejsou formulovány obecně, tak jako tomu bylo doposud. To by mělo podle zákonodárců zabránit situacím, kdy za malý přestupek může být udělena vysoká pokuta jenom pro jeho obecné definování v zákoně.

Plné znění zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce najdete ve Sbírce zákonů v částce 94 z 29. června 2005. Budeme se těšit na Vaší účast na tomto mimořádně důležitém semináři, kde se Vám pokusíme zajistit odpovědi na Vaše konkrétní dotazy a připomínky, které budou využity pro další praxi při aplikaci tohoto zákona.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ESČ Elektrotechnický Svaz Český
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933