Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak se zapojit do tvorby technických norem? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.02.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak se zapojit do tvorby technických norem?


Prostřednictvím zpracovatele úkolu plánu technické normalizace, tj. osoby, která je v tomto plánu uvedena
Vincent Csirik, ze dne: 23.02.2005

V zásadě jsou možné tři způsoby.

Prostřednictvím zpracovatele úkolu plánu technické normalizace,
tj. osoby, která je v tomto plánu uvedena

Plán technické normalizace mohou zájemci najít ve Věstníku Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) a na www stránkách ČNI.
Osoba zde uvedená jim na základě projeveného zájmu zašle potřebné dokumenty a vypořádá i případné připomínky.
Tento způsob je vhodný pro ty osoby, které se zajímají o tvorbu vybraných norem (normy) nebo o účast při tvorbě evropských, případně mezinárodních norem (normy), vytvářených konkrétním pracovním orgánem (technická komise -TC, subkomise - SC) evropských a mezinárodních normalizačních organizací.

Prostřednictvím členství v příslušné Technické normalizační komisi (TNK)
V TNK se projednávají jak návrhy původních ČSN, tak i návrhy evropských a mezinárodních norem v průběhu jejich tvorby včetně následného převzetí do ČSN.
Tento způsob účasti při tvorbě norem je vhodný pro ty, kdož mají zájem na širším spektru normalizačních prací, vymezených oblastí působnosti příslušné TNK, která je obvykle dost rozsáhlá.

Připomínkováním návrhů evropských norem v etapě tzv.veřejného připomínkování
Tento způsob je omezen na jednu konkrétní etapu tvorby evropských norem (anglicky Public Enquiry).
Seznamy návrhů evropských norem, vytvořených v evropských normalizačních organizacích CEN, CENELEC a ETSI a určených k veřejnému připomínkování jsou uveřejňovány na www stránkách ČNI.
Každý, kdo se chce s těmito návrhy seznámit a případně uplatnit svoje připomínky, může příslušný návrh získat v oddělení informací ČNI a do ČNI též zaslat svoje připomínky.

Pro úplnost je třeba uvést, že je též možné stát se po dohodě s ČNI přímo zpracovatelem úkolu plánu technické normalizace a že nejlepší cesta k ovlivnění obsahu budoucí evropské nebo mezinárodní normy je členství v pracovní skupině, která tvoří výchozí návrh (návrhy) evropské nebo mezinárodní normy, který technická komise dále projednává se členskými zeměmi. Delegování expertů do příslušné pracovní skupiny, na základě jejich zájmu, zajišťuje ČNI. (Každý, kdo se přihlásí nemusí být delegován.)

Postavení a působnost Technických normalizačních komisí (TNK)

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ČAS ÚNMZ ČNI - Biskupský dvůr 5, Praha - 02-2180 2111 - info@cni.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.