Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak se tvoří normy? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.11.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak se tvoří normy?


... tvorba původních ČSN tvoří v současné době pouze velmi malou část (5%) roční produkce nových ČSN vydávaných ČNI. Většina, tj. více než 2 000 každoročně vydávaných nových ČSN, jsou převzaté evropské a mezinárodní normy, na jejichž tvorbě se prostřednictvím ČNI více či méně podíleli odborníci z ČR.
Vincent Csirik, ze dne: 6.11.2004

Úvodem je třeba zdůraznit, že tvorba původních ČSN tvoří v současné době pouze velmi malou část (5%) roční produkce nových ČSN vydávaných ČNI. Většina, tj. více než 2 000 každoročně vydávaných nových ČSN, jsou převzaté evropské a mezinárodní normy, na jejichž tvorbě se prostřednictvím ČNI více či méně podíleli odborníci z ČR.

Zjednodušeně lze postup tvorby každé české technické normy popsat v následujících krocích.

Návrh na tvorbu normy
Námět na zpracování české technické normy může podat kdokoliv. Prostřednictvím ČNI může navrhnout i zpracování mezinárodní nebo evropské normy.

Posouzení návrhu
V ČR je návrh posuzován v příslušné národní Technické normalizační komisi.

Zpracování návrhu normy

Připomínkování návrhu normy
Postupné návrhy původních ČSN i návrhy evropských a mezinárodních norem se projednávají v Technických normalizačních komisích nebo, pokud nejsou, v jiných odborných gremiích s cílem dosáhnout shody o užitečnosti navrhovaného řešení pro všechny zúčastněné, tedy i pro ČR.

Hlasování o návrhu normy, schválení návrhu normy
Návrhy evropských norem se schvalují v evropských organizacích váženým hlasováním, které v podstatě vyjadřuje hospodářskou významnost členských zemí CEN a CENELEC. ČR má v tomto systému 12 hlasů stejně jako Belgie, Maďarsko,Portugalsko a Řecko). Po schválení jsou členské země povinny je do 6 měsíců zavést do svých národních norem. V ISO a IEC je ke schválení potřeba 75% kladných stanovisek z hlasujících členů.

Převzetí evropské nebo mezinárodní normy, schválení původní ČSN, vydání
Povinností ČNI, jako řádného člena evropských normalizačních komisí, je zabezpečit zavedení všech evropských norem do soustavy ČSN a zrušení těch národních norem, které jsou s evropskými v rozporu. To se děje rozličným způsobem, především v závislosti na charakteru problematiky a okruhu potenciálních zájemců, resp.uživatelů. V každém případě se evropské normě udělí status české národní normy, a to buď


Projednaný konečný návrh ČSN, a to jak původní, tak i převzaté evropské nebo mezinárodní normy předá zpracovatel ke schválení ČNI. Součástí schvalovacího řízení je kontrola splnění zadání úkolu, metodická kontrola, zrušení překonaných a konfliktních norem a nutné redakční úpravy.

Celková doba nutná k vypracování evropské či mezinárodní normy je v průměru tři roky.

Plnění náročného programu tvorby norem se po stránce odborné opírá o výše uvedené Technické normalizační komise, které působí jako poradní orgány ČNI. Přístup k nim je zcela otevřený a každý, kdo má zájem v nich pracovat, se může stát jejich členem. Jsou v nich zastoupeny všechny zájmové skupiny- výrobci, spotřebitelé, obchodní organizace, školy, veřejná správa, výzkum apod.
Účast v nich je dobrovolná a na vlastní náklady.
ČNI je zabezpečuje všemi podklady a informacemi, které potřebují ke své práci a umožní jim odborný styk s mezinárodními a evropskými normalizačními organizacemi, což je významné pro navazování užitečných kontaktů. Aktivní účast v těchto výborech však přináší členům

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ČAS ÚNMZ ČNI - Biskupský dvůr 5, Praha - 02-2180 2111 - info@cni.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.