Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Doplňující pospojování v koupelnách (2.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.08.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Doplňující pospojování v koupelnách (2.)


Doplňující pospojování v koupelnách (2.)
Kde připojovat místní doplňující pospojování k ochrannému vodiči? Jak zvolit správný vodič pro místní doplňujícího pospojování? Znáte minimální průřezy vodičů ochranného pospojování? Kdy lze jednotlivé předměty sériově připojovat k vodiči doplňujícího pospojování?
Václav Macháček, ze dne: 11.08.2005

de připojovat místní doplňující pospojování k ochrannému vodiči
ČSN 332000-7-701: 1997 rovněž požaduje, aby spojení mezi ochrannými vodiči a cizími vodivými prvky bylo provedeno v těsné blízkosti prostoru, například v příslušenství, v rozváděči nebo v jiném zařízení. Z této dikce tedy nelze odvozovat, že je bezpodmínečně nutno připojující vodič určených vodivých prvků připojovat ochrannému vodiči zásuvkového obvodu přímo v krabici se zásuvkou v koupelně  v normě je určeno, že to může být i v rozvodnici.

Norma rovněž nepředepisuje způsob pro vedení vzájemného připojení jednotlivých prvků k ochrannému vodiči. Lze tedy sériově jednotlivé předměty připojovat k vodiči doplňujícího pospojování a tento vodič připojit na vhodném místě, nejdále v rozvodnici k ochrannému vodiči zásuvkového obvodu pro koupelnu.

Rovněž tak je možno na vhodném místě (například pod vanou) zřídit sběrnici připojenou k ochrannému vodiči zásuvkového obvodu pro koupelnu a na tuto sběrnici připojovat vodiče doplňujícího pospojování od jednotlivých předmětů. Tento způsob, běžně využívaný v původních zemích BRD, je přehlednější a lépe kontrolovatelný, ale obvykle i finančně náročnější.

Volba způsobu provedení záleží na projektantovi a jeho dohodě s investorem.

Volba vodičů pro místní doplňujícího pospojování

Vodiče doplňujícího pospojování spojujícího dvě neživé části nesmějí mít průřez menší, než je průřez nejmenšího ochranného vodiče připojeného na neživé části.

Vodiče doplňujícího pospojování spojujícího neživé části a cizí vodivé části nesmějí mít průřez menší, než je polovina průřezu odpovídajícího ochranného vodiče, přičemž je třeba dodržet tyto minimální průřezy:

Doplňující pospojování se provádí vodiči podle následující tabulky:
Částmi doplňujícího pospojování mohou být i cizí vodivé části trvalého charakteru (splňující požadavky vodivosti), jako jsou ocelové konstrukce atd.

Tabulka - Minimální průřezy vodičů ochranného pospojování

Průřez fázových vodičů instalace S (mm2)Nejmenší průřez odpovídajícího ochranného vodiče S (mm2)
S<=16S
16<S<=3516
35<SS/2

- konec

Tento článek vyšel také v časopise Elektroinstalatér
Podrobnosti o časopise zde ...!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.