Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ERÚ - změny 2005 v oblasti obchodování s elektřinou (1.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.07.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ERÚ - změny 2005 v oblasti obchodování s elektřinou (1.)


ERÚ - změny 2005 v oblasti obchodování s elektřinou (1.)
Kdy byl zřízen Energetický regulační úřad? Organizační členění ERÚ je tvořeno sekcí licencí a regulace, odborem strategie a odborem kanceláře úřadu. Úřad řídí předseda, kterého na dobu 5 let jmenuje a odvolává vláda ...
Václav Macháček, ze dne: 15.07.2005

Energetický regulační úřad (ERÚ) byl zřízen dnem 1. ledna 2001 zákonem 458/2000 Sb. (energetický zákon), jako správní úřad pro výkon regulace v energetice.
Organizační členění ERÚ je tvořeno sekcí licencí a regulace, odborem strategie a odborem kanceláře úřadu. Úřad řídí předseda, kterého na dobu 5 let jmenuje a odvolává vláda. S účinností od 1. září 2004 byl předsedou ERÚ jmenován ing. Josef Fiřt. Místopředsedou úřadu a ředitelem sekce licencí a regulace je ing. Blahoslav Němeček.

Jako hlavní úkoly ERÚ možno uvést:

Jak již bylo uvedeno, byl ERÚ zřízen jako správní úřad pro výkon regulace v energetice. Sloučením některých cenových kompetencí Ministerstva financí ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR do jednoho rozhodovacího místa - do ERÚ, mělo za cíl urychlit a zefektivnit schvalovací řízení při cenových úpravách. Převzetím některých kompetencí Ministerstva průmyslu a obchodu ČR rozhoduje ERÚ o regulaci cen energií podle zákona čís. 52611990 Sb. ve znění pozdějších předpisů, o cenách.

Zřízený odbor regulace ERÚ a jeho oddělení se tudíž zabývají výkonem cenové regulace v oblasti elektroenergetiky, plynárenství a teplárenství. Základním posláním tohoto útvaru je především stanovování cen energií, úprava a stanovování pravidel, kterými se řídí trh s energiemi a určení souvisejících podmínek přístupu k sítím pro konečné zákazníky a výrobce.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.