Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nekvalifikované zásahy (2.) ... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 14.07.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nekvalifikované zásahy (2.) ...


Nekvalifikované zásahy (2.) ...
... do elektrických instalací a strojního zařízení. ... veškerá činnost na elektrických zařízeních vyžaduje odbornou způsobilost, provádění kontrol, provozních měření a kvalifikované údržby. Nakonec i v evropském měřítku současnosti jsou elektrická zařízení zařazena ....
Zbyněk Urban, ze dne: 14.07.2005

Proto veškerá činnost na elektrických zařízeních vyžaduje odbornou způsobilost, provádění kontrol, provozních měření a kvalifikované údržby. Nakonec i v evropském měřítku současnosti jsou elektrická zařízení zařazena do regulované sféry. Činnost je regulována předpisy různé povahy a právní síly. Za nejpodstatnější pro vlastní výkon práce je možno označit technické normy. Podrobnější postupy obsahují snad již jen místní provozní předpisy a pravidla, využívaná obvykle v provozech se zvýšeným rizikem.

Obecné zásady bezpečnosti.
Věnujme pozornost vyhrazeným technickým zařízením, která představují zvýšenou míru ohrožení života a zdraví u zaměstnanců, ale také u osob provádějících činnosti mimo oblast zákoníku práce a pracovně právních vztahů. Vyhrazenými technickými zařízeními jsou tedy zařízení se zvýšenou mírou ohrožení zdraví a bezpečnosti osob a majetku, která podléhají dozoru. Dozor je dosud prováděn podle zákona č. 174/1 968 Sb., o státním odborném dozoru, v platném znění a vztahuje se na zařízení tlaková, zdvihací, elektrická a plynová. Za samostatnou část je možno považovat zařízení v jaderné energetice. Podle stupně nebezpečnosti se zařízení zařazují do tříd a skupin a stanoví se způsob prověřování odborné způsobilosti k činnostem na těchto zařízeních u organizací, podnikajících fyzických osob a fyzických osob.

Organizace a podnikající fyzické osoby musí:

Předpoklady odborné způsobilosti organizací a podnikajících fyzických osob jsou potřebné technické vybavení a odborná způsobilost jejich pracovníků. Prověřování odborné způsobilosti vychází rovněž ze zákona Č. 174/1968 Sb. Zákon řeší i problematiku nedostatků a porušování platných předpisů organizací a podnikajícími fyzickými osobami a to v § 4, kdy může dojí k odnětí nebo omezení dříve vydaných oprávnění nebo osvědčení.

K vlastnímu výkonu činností na vyhrazených zařízeních ještě jednu připomínku s ohledem na některé zavádějící informace z poslední doby. Požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci platí pro organizace, ale také pro:

zaměstnavatele, který je fyzickou osobou a sám též pracuje,

pro fyzickou osobu, která podniká podle zvláštního předpisu (např. živnostenský zákon) a nikoho nezaměstnává,

spolupracujícího manžela nebo dítě osoby uvedené v předchozích odstavcích. (viz zákoník práce Č. 65/1965 Sb.. v platném znění, § 137). 1 když je ve zmíněném ustanovení uvedena platnost v přiměřené míře bude rozhodující vždy skutečnost, že mezi prvořadé chráněné zájmy v našem právním řádu patří ochrana života a zdraví, ochrana hospodářských zvířat, majetku, pracovního a životního prostředí.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.