Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Lexikon o nové 33 1610


Document Actions
Lexikon o nové 33 1610
Revize a kontroly elektrických spotřebičů.... Nekonečně diskutované téma se letos dočkalo nového vydání základní normy ČSN 33 1610. S drobným zpožděním vychází i publikace Ireny Satinské. Pokud si ovšem zakládáte na detailech ....
Miroslav Minařík, ze dne: 8.06.2005
reklama

Irena Satinská vydává v těsném závěsu informační publikaci k nově vydávané normě o revizích a kontrolách elektrických spotřebičů během jejich používání. Opět jak je zvykem jsou použity kopie textů normy, které jsou doplněny o další informace v ČSN se nenacházejících. Hned po otevření knihy spatříte vlepenou informaci "ČSN 33 1610" je publikována se souhlasem ČNI.

Obsah

1. Předmět normy
2. Normativní odkazy
3. Termíny a definice
4. Rozdělení elektrických spotřebičů podle užívání
5. Provádění kontrol a revizí elektrických spotřebičů
6. Rozsah kontrol a revizí elektrických spotřebičů
6.1 Rozsah kontrol elektrických spotřebičů
6.2 Rozsah revizí elektrických spotřebičů
6.3 Prohlídka elektrického spotřebiče
6.3.1 Prohlídka při kontrole elektrického spotřebiče
6.3.2 Prohlídka při revizi elektrického spotřebiče
6.4 Měření odporu ochranného vodiče
6.5 Měření izolačního odporu
6.6 Měření proudu protékajícího ochranným vodičem
6.7 Měření dotykového proudu
6.8 Měření náhradního unikajícího proudu
6.9 Zkouška chodu
6.10 Označení
7. Vyhodnocení výsledků revizí a kontrol elektrického spotřebiče
8. Měření zařízení
Postup revize elektrického spotřebiče třídy ochrany I
Postup revize elektrického spotřebiče třídy ochrany II a III
Doporučená schémata měření
Provádění revizí a kontrol spotřebičů
Požadavky na měřící zařízení

Revize dle ČSN 33 1610 s KEW 6200
Nařízení vlády č. 101/2005 Sb.
Další podrobnější požadavky na pracoviště a pracovní prostředí
Revize a kontroly elektrických spotřebičó běhěm jejich používání

Tato informace oznamuje čtenářům, že Irena Satinská zaplatila poplatek za použití textu normy. Neznamená to však, záruku bezchybnosti, či 100% náhradu ČSN. Tedy právně závazná je stále pouze originální norma.

 

Avšak ne každý pročítá rád normy a tak možná přivítá raději populární formu sdělení informací. Pokud se začteme do krátkého úvodu, pak se dozvíme, že se změnila (v nové normě) tabulka lhůt pravidelných revizí.... atd. Nikde jsem nenašel definováno, která část této knihy je věrnou kopií normy a co je "přidanou hodnotou". A tak jsem požádal o drobné srovnání kolegu Beláně, (byl on-line na Skype), kterého určitě mnozí znáte z diskuzí. Výsledkem naší náhodné komparace bylo zjištění, že je v první části uvedeno celé znění ČSN 33 1610.
Pak tedy se ovšem nejedná o populární formu, ale o "kopírovanou formu". Mé úvahy se ubíraly směrem, proč se tedy vydává to stejné znění v jiném kabátě. Samozřejmě! Patrně bude lákavější pořizovací cena. 

Říkám si, ...
... uvedená publikace je skladnější než A4! Navíc hned za normou je uveden příklad použití přístroje Kyoritsu, který dodává známá společnost Jaroslava Smetany Blue Panther, a který se navíc k uvedenému tématu velmi dobře hodí. Dobře zacílená reklama. Koneckonců, pravděpodobně ta se zasloužila o jistě zajímavou cenu, vždyť obsazení tří plnobarevných stran obalu, nebude zcela zanedbatelná částka. Následuje výňatek
Nařízení vlády 101/2005, který bych patrně našel na Internetu celý, ale zde byl pěkně upraven a navíc blízko studovanému textu.

Drobné chybičky se prominou ...
... po otevření na první stranu mi padl do oka velký tučný překlep "ČSU 33 1610". I když tedy na klávesnici písmena N a U spolu zrovna nesousedí, říkám si .... "drobnůstka". Při dalším prolistování mi vypadla opravenka strany 24-25, kde zmizelo kus věty. Na straně 36 zmizelo "ř", či potrefená "omega" zabloudila na stránce 24. A o dlouhém í v přídavných jménech  "měřicí" po ř" se nebudu raději zmiňovat.

Co jsem tedy nepochopil ...
... moje uváděná lákavá cena se ukázala jako zcela mylná domněnka! Tato kniha totiž stojí 369,- Kč! Pohledem na cenu originální ČSN 33 1610 vidíme cenu 342,-Kč a to za právně závazný materiál! Vyhodnotím-li převzaté texty ČSN, (která obsahuje překlepy) a uvedené přílohy, pak to ve mě vzbuzuje rozpaky nad celou existencí publikace. ...

Otázka:
Pro koho je kniha přínosem a kdo ten přínos zaplatil? Že bych dříve vytrousil ještě jinou opravenku nákupní ceny?

Je nám líto, ale knihu již nelze objednat.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933