Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Principy (66.) Podíváme se na základní pilíř elektrotechniky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.12.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Principy (66.) Podíváme se na základní pilíř elektrotechniky


Principy (66.) Podíváme se na základní pilíř elektrotechniky
Už jsme si dlouho neprovedli žádný pokus. Na to nesmíme zapomínat, poněvadž pokusem si nejlépe ujasníme elektrické problémy.
Margita Boháčová, ze dne: 29.12.2004

Už jsme si dlouho neprovedli žádný pokus. Na to nesmíme zapomínat, poněvadž pokusem si nejlépe ujasníme elektrické problémy.
Zahrajme si proto trochu s odpory a s baterií článků. Nebudeme dělat nic jiného, než co před více než 100 lety zkoušel německý gymnasijní profesor Georg Simon Ohm, aby určil základní elektrotechnický zákon.
Budeme k tomu potřebovat dva stejné odpory, řekněme po 2 ohmech. Vyrobíme je tak, že na dvě cívečky navineme drát průměru 0,3 mm a délky 12 m. Aby pokus byl pohodlný, zapojíme si přístroje podle schématu na obrázku.

Jako zdroj volme články s malým vnitřním odporem, nejlépe akumulátory. Přepinačem P zapojíme jeden nebo dva články. Vypinačem V můžeme jeden odpor vyřadit.
Řekněme, že přepínač je v poloze 1 a vypinač V je zapojen. Máme tedy v obvodě 1 akumulátor a jeden odpor. Ampérmetr ukazuje třebas 1 A.
Vypojíme-li vypínač V, klesne proud na polovinu, poněvadž odpor obvodu se zdvojnásobil. Když však přehodíme přepinač P do polohy 2 a tím zapojíme jako zdroj oba akumulátory, proud okamžitě vystoupí na původní hodnotu. Zapojíme-li ještě vypínač V, stoupne proud dokonce na dvojnásobek původní velikosti.
Co z toho soudíme? Asi něco podobného jako profesor Ohm. Zjistili jsme, že proud v obvodě roste se zvětšujícím se napětím a klesá s přibýva
jícím odporem. Je tedy přímo úměrný napětí a nepřímo úměrný odporu. Můžeme to vyjádřit matematickou formou:

                                U
                          I = ----
                                R

a z toho plyne, že
                                         U
                    U = R.I  a  R = ----
                                         I

Odvodili jsme si slavný Ohmův zákon. Platí pro celý obvod nebo jen pro jeho část, všude tam, kde se má zákonitě vyjádřit vzájemná závislost napětí, proudu nebo odporu.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

TEXT Z OBLASTÍ
  • Dějepis
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.