Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Nouzové osvětlení (3.)


Document Actions
Nouzové osvětlení (3.)
Jaká má být dlouhá funkční doba nouzového osvětlení? Které budovy musejí mít jak chráněné tak nechráněné únikové cesty nouzové osvětlení podle ČSN 73 0802/2000? Východy ze shromažďovacího prostoru, které se v běžném provozu nepoužívají, se doporučuje označit světelnými značkami s ...
František Kosmák, ze dne: 31.05.2005
reklama

5) ČSN 73 0833/1996
a změna Z1/2000: Budovy pro bydlení a ubytování – Požární bezpečnost staveb.
Budovy skupiny OB 3 – domy pro ubytování o projektované ubytovací kapacitě nejvýše

1) 60 osob umístěných nejvýše do 3. nadzemního podlaží, nebo
2) nejvýše 40 osob v ostatních případech.

Jsou-li únikové cesty vedoucí do chráněné únikové cesty, musí mít zřízeno nouzové osvětlení funkční po dobu 15 minut, a stejné nouzové osvětlení musí mít i nechráněné únikové cesty vedoucí z obytných buněk do chráněné únikové cesty.

Nouzové osvětlení se doporučuje i u nechráněných únikových cest vedoucích na volné prostranství z obytných budov OB 3/1) – 60 osob, pokud délka cesty není větší než 45 m.
Budovy skupiny OB 4 – domy pro ubytování s ubytovací kapacitou větší než OB 3. V těchto budovách musejí mít jak chráněné tak nechráněné únikové cesty nouzové osvětlení podle ČSN 73 0802/2000 čl. 9.15 shodně s bodem 4) včetně zajištění dodávky el. energie. Požaduje se rovněž nouzové osvětlení nechráněných únikových cest po dobu evakuace, nejméně však 15 minut.

6) ČSN 73 0831/2001
Požární bezpečnost staveb – shromažďovací prostory.
Nouzové osvětlení podle ČSN EN 1838/2000 se musí zřídit dle článků ČSN 73 0831:
5.3.6.7

a) v každém shromažďovacím prostoru jako osvětlení únikové a protipanikové;
b) v navazujících nechráněných i chráněných únikových cestách;
c) v provozně souvisících prostorech, za běžného provozu přístupných návštěvníkům shromažďovacího prostoru (hygienické příslušenství, šatny apod.);
d) v místě pro řízení evakuace, popř.v dalších místech kontroly a ovládání protipožárního zabezpečení a technického vybavení objektu (ohlašovny požáru, velíny, strojovny apod.).

Nouzové osvětlení musí jednoznačně informovat o určené trase úniku,změnách jejího směru nebo sklonu, a to zejména v těch případech,kdy východ určený k evakuaci není vidět z půdorysné plochy shromažďovacího prostoru, vymezené mezní délkou únikových cest směřujících k posuzovanému východu. Dále se doporučuje nouzovým osvětlením vyznačit také všechna místa, v nichž se mění výšková úroveň podlahy (stupně, rampy apod.).

5.3.6.8 Únikové cesty uvnitř shromažďovacího prostoru a v navazujících vnitřních komunikacích musí být označeny značkami podle ČSN ISO 3864 tak, aby unikající osoby byly v každém místě jednoznačně informovány o směru úniku. Zároveň se musí označit také všechny cesty nebo východy, které k úniku nelze použít.

Značky musí být viditelné i při výpadku dodávky elektrického proudu z distribuční sítě (svítidla nouzového osvětlení, luminiscenční značky a pásy apod.). Východy ze shromažďovacího prostoru, které se v běžném provozu nepoužívají, se doporučuje označit světelnými značkami s dynamickými efekty (rytmické změny intenzity, barvy apod.). V prostorech podle 5.3.6.9 musí značky s vnitřním osvětlením svítit po celou dobu provozu shromažďovacího prostoru.

5.3.6.9 Ve shromažďovacích prostorech s provozem při zatemnění (kina, divadla apod.), v šeru nebo se světelnými efekty (taneční kluby, diskotéky apod.) musí po vyhlášení požárního poplachu svítit bílé povšechné osvětlení stálé barvy a intenzity. Toto osvětlení může být elektricky napájeno z běžných zdrojů (z distribuční sítě), pokud je nouzové osvětlení (viz 5.3.6.7) zajištěno odděleně a samostatně. Zároveň musí být přerušeno provozní ozvučení a nahrazeno rozhlasem k organizaci evakuace. Změna osvětlení a ozvučení má být vyvolána signálem elektrické požární signalizace.
Kabelová vedení se navrhují shodně jako v bodě 4. včetně dodávky elektrické energie.

7) ČSN EN 12193/2000 (36 0450)
– Světlo a osvětlení – osvětlení sportovišť, vyžaduje úroveň osvětlení prostorů pro diváky nejméně 10 lx, a to spíše pro zachování zrakové pohody diváků, než z důvodů bezpečnosti nebo nouzového stavu.
Norma stanoví bezpečnostní osvětlení pro účastníky pro ukončení činnosti, která by v případě pokračování bez osvětlení mohla být nebezpečná.Úroveň osvětlení pro bezpečné ukončení se udává v procentech úrovně osvětlení pro odpovídající třídu:

I – soutěže nejvyšší úrovně (mezinárodní a národní s velkým počtem diváků)
II – soutěže střední úrovně ( krajské, místní klubové se středním počtem diváků)
III – soutěže nízké úrovně (místní, malé kluby, nácviky, školní sporty, pohybová rekreace zpravidla nezahrnující diváky).

Vodorovná osvětlenost se pohybuje pro třídy I až III mezi
300 – 500 – 750 lx pro lední hokej, billard, gymnastiku uvnitř; 200 – 500 – 750 lx pro sálový fotbal a házenou; 200 – 300 – 500 lx pro tenis venku; 75 – 200 – 500 lx pro fotbal venku; 20 – 30 – 100 lx lyžování; 50 – 100 – 200 lx jezdectví; 50 – 200 – 300 lx sáňkování a jízda na bobech; 200 – 500 – 750 lx dráhová cyklistika.

Následující tabulka uvádí v procentech a nejkratších dobách ve vteřinách úrovně osvětlení pro bezpečné ukončení některých sportovních činností.

Plavání 5% po dobu nejméně 30 s
Gymnastika v krytém prostoru 5% po dobu nejméně 30 s
Jezdectví uvnitř i venku 5% po dobu nejméně 120 s
Rychlobruslení 5% po dobu nejméně 30 s
Jízda na sáňkách a bobech 10% po dobu nejméně 120 s
Skoky na lyžích; odraz a dopad 10% po dobu nejméně 30 s
Sjezdové lyžování 10% po dobu nejméně 30 s
Dráhová cyklistika 10% po dobu nejméně 60 s

Bezpečnostní osvětlení musí být uvedeno v činnost okamžitě při výpadku celkového osvětlení a musí trvat nejméně po uvedenou dobu.

Pro pokračování sportovní činnosti je nezbytná úroveň osvětlení nejméně třídy III pro odpovídající druh činnosti.

8) ČSN 33 2000-5-56/1996
– Elektrická zařízení – Napájení zařízení sloužících v případě nouze. Tato technická norma stanoví základní požadavky na zdroje, zejména na jejich odolnost proti ohni, po požadovanou dobu při hašení požáru, tedy i na dodávku el. energie pro svítidla nouzového osvětlení. Z hlediska opatření pro ochranu před úrazem el. proudem se má přednostně použít ochrany, při níž nedochází k odpojení při první poruše. V případě použití sítě IT, kde je trvale hlídán izolační stav, může hlídač izolačního stavu mít zvukovou i optickou indikaci první poruchy.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933