Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nouzové osvětlení (4.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.06.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nouzové osvětlení (4.)


Nouzové osvětlení (4.)
Proč se zřizuje nouzové osvětlení? Může být ochrana proti proudovým přetížením vynechána? Která norma definuje jednotlivé druhy nouzového osvětlení a stanoví světelně technické požadavky na osvětlení, svítidla i bezpečnostní značky?
František Kosmák, ze dne: 3.06.2005

Elektrické obvody musí být nezávislé na ostatních obvodech a pokud nejsou kabely nehořlavé, nesmí procházet prostory s nebezpečím požáru, ani výbuchu.

Ochrana proti proudovým přetížením může být vynechána. Jističe, pojistky a podobné nadproudové prvky musí být vybrány a umístěny tak, aby vznik nadproudu v jednom obvodu nenarušil správnou činnost ostatních zařízení sloužících v případě nouze. Rozváděče a přístroje musí být jasně označeny a soustředěny v prostorech přístupných pouze osobám poučeným.

9) ČSN EN 1838 (36 0453)/2000
– Světlo a osvětlení – Nouzové osvětlení. Jedná se o zcela novou technickou normu, která shrnuje současné poznatky o nouzovém osvětlení do jednoho dokumentu. Definuje jednotlivé druhy nouzového osvětlení a stanoví světelně technické požadavky na osvětlení, svítidla i bezpečnostní značky.

Do české praxe zavádí nový druh nouzového únikového osvětlení na veřejně přístupných prostorech s názvem PROTIPANICKÉ OSVĚTLENÍ a NOUZOVÉ OSVĚTLENÍ PROSTORŮ S VELKÝM RIZIKEM tam, kde se jedná o potenciálně nebezpečné procesy nebo situace.Norma je návodem pro zřizování nouzového osvětlení a měření osvětlení a jasu značek.

DRUHY NOUZOVÉHO OSVĚTLENÍ
Nouzové osvětlení se zřizuje pro použití v případě selhání normálního osvětlení a je proto napájeno ze zdroje nezávislého na tom, který napájí normální osvětlení.

Pro účely této normy je nouzové osvětlení považováno za obecný termín, který zahrnuje různé druhy osvětlení – viz obrázek....

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.