Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Příručka pro zkoušky elektrotechniků - požadavky na základní odbornou způsobilost (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.05.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Příručka pro zkoušky elektrotechniků - požadavky na základní odbornou způsobilost


Příručka pro zkoušky elektrotechniků - požadavky na základní odbornou způsobilost
... (čtvrté - aktualizované vydání). Elektrotechnika se stala tak širokým oborem, že již není možné, aby jedinec obsáhl veškerá její odvětví. V podstatě to ani není nutné. Přesto však je třeba vidět, že má společný základ, z něhož vycházejí i zásady bezpečnosti uplatňované v celé její šíři....
Jan Lojkásek, ze dne: 24.05.2005

Elektrotechnika se stala tak širokým oborem, že již není možné, aby jedinec obsáhl veškerá její odvětví. V podstatě to ani není nutné. Přesto však je třeba vidět, že má společný základ, z něhož vycházejí i zásady bezpečnosti uplatňované v celé její šíři.

Právě tomuto základu se věnuje i čtvrté - aktualizované vydání této příručky, která tvoří základ pro přípravu elektrotechniků ke zkouškám i přezkoušení odborné způsobilosti elektrotechniků. Rozlišujeme tak požadavky na základní odbornou způsobilost od požadavků na odbornou způsobilost vedoucích elektrotechniků a projektantů, kterým jsou věnovány další příručky (svazek 63 a 65). Ovšem ani tato řada příruček si nečiní nárok, aby obsáhla veškerou elektrotechnickou problematiku, a tak poznatky týkající se jednotlivých druhů a napětí elektrických zařízení budou muset zájemci čerpat z dalších publikací.


Po kliknutí uvidíte ukázky!

Tato příručka je zaměřena zejména na podání výkladu základních poznatků, jež jsou důležité, aby elektrotechnici uměli rozpoznat nebezpečí, která mohou vznikat při provozu elektrického zařízení. Nemusí se přitom jednat pouze o nebezpečí pro osoby, ale i ohrožení majetku a okolí. Součástí příručky je též kapitola pojednávající o poskytování první pomoci při úrazech elektřinou.
Tato část vychází z jednoduchých základních vztahů nutných k pochopení elektrických jevů. Na nich jsou totiž založeny jak vlastní funkce elektrických zařízení, tak i působení prostředků ochrany před nebezpečími, která elektřina vyvolává.
Na tento základ navazuje další část, která je zpracována podle ČSN EN 50110, v níž jsou vysvětleny zásady bezpečnosti v elektrotechnice. Ty jsou založeny na způsobu provedení zařízení a také na opatřeních, která musí být dodržována při práci a obsluze zařízení. K tomu je nezbytné znát např. význam bezpečnostních barev, určitých značek i zásady péče o zařízení.
Při práci na zařízeních a jejich obsluze je nutno dodržovat určité zásady, je nutno používat předepsané pomůcky a pracoviště je nutno odpovídajícím způsobem zajistit.

Autor: Ing. Michal Kříž
Svazek 74 základní edice ELEKTRO
Formát A5, 227 stran, 64 obrázků, 36 tabulek, 2 přílohy
ISBN 80-86230-38-4


Kniha je již vyprodána!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.