Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Aktivní hromosvod nezabránil zapálení mostu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.05.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Aktivní hromosvod nezabránil zapálení mostu


Aktivní hromosvod nezabránil zapálení mostu
Vzhledem k tomu, že stavební společnost je spojena s francouzkým kapitálem, jako hromosvod byl použit aktivní jímač, bohužel se nepíše nic o výrobci a počtu těchto ozdob. Výsledkem byla nucená odstávka tohoto důležitého dopravního bodu ...
Jiří Macháček, ze dne: 13.05.2005

V Řecku byl u příležitosti olympijských her zprovozněn jeden s nejdelších lanových mostů Rio-Antirrio.

Vzhledem k tomu, že stavební společnost je spojena s francouzkým kapitálem, jako hromosvod byl použit aktivní jímač, bohužel se nepíše nic o výrobci a počtu těchto ozdob. Letos 27. ledna udeřil do konstrukce mostu blesk, na což prý existuje očitý svědek, po několika hodinách došlo k prohoření u dvou lan, což se povedlo zaznamenat.

Výsledkem byla nucená odstávka tohoto důležitého dopravního bodu a následné omezení provozu při rekonstrukci celého poškozeného systému závěsů mostovky, naštěstí se nikomu nic nestalo a ani nebyla narušena statika stavby. Všechny překvapilo, že konstrukce lana může hořet. Zean Paul Tessandie, prezident společnosti Gefyra S.A, která most stavěla prohlásil: Jedná se o zřídka se vyskytující fenomén, který se budeme snažit ve spolupráci s laboratoří pracující pro Airbus nasimulovat, aby se dalo zabránit opakování.

Co je, ale pro nás zajímavější, že generální manager řeckého ministerstva pro veřejné práce A. Kouloumbis na tiskové konferenci k tomuto incidentu prohlásil: Pro detailní zprávu je nutné znát odpovědi na otázky týkající se hromosvodní ochrany, které zaslala technická komora z Patrasu na realizátora stavby firmu Gefyra S.A. Protože dle vyjádření profesora D. Agorise z Patraské polytechnické školy je zřejmé, že ochrana před bleskem u tohoto mostu byla zcela nedostatečná.

„Early Streamer Emission“ zařízení pro ochranu před bleskem, jaké bylo požito pro ochranu tohoto mostu, neodpovídá ani řeckým, ani platným evropským normám, splňuje pouze francouzké a kanadské předpisy. Navíc byla francouzská rada před několika měsíci vyzvána International Council of Lightning Protection (mezinárodním koncilem pro ochranu před bleskem), na základě výsledků z Malajsie (zpráva z tohoto výzkumu je zde) , aby změnila své národní předpisy. Potud Prof. Agoris.

Jistě bude zajímavé, jak celý případ dopadne, nechtěl bych být v kůži toho, kdo se pod projekt podepsal. Stejná situace je i u nás v republice, celý les těchto ozdob vídám když jedu po D1 do Prahy a taky to nemůžu v platných normách nikde najít.

Možná kdyby mi někdo pomohl? No, přečtěte si již starší článek na toto téma zde!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.