Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Principy (55.) Vyrábíme zařízení na galvanické pokovování


Document Actions
Principy (55.) Vyrábíme zařízení na galvanické pokovování
Nejprve si zamlsáme asi na nějakém dobrém kompotu od maminky, protože v prvním pokusu budeme potřebovat prázdnou "zavařovačku". S druhou částí našeho čarování to bude horší, potřebujeme totiž akvárium. Rybičky, prosím, nejezte!
Margita Boháčová, ze dne: 15.11.2004
reklama

Pamatujme si, že ionty kovů nebo vodíku, mající kladný náboj, vždy putují ke katodě. Toho se prakticky využívá při elektrolyse, galvanickém pokovování a galvanoplastice nebo při dobývání kovů z roztoků a z roztavených rud.
Davy, anglický chemik, získal tak r. 1807 kovy sodík a draslík. Ruský fysik Boris Semjonovič Jakobi (1801 až 1874), jenž se zabýval rovněž elektrolysou, pracoval hlavně v galvanoplastice, t.j. v hotovení odlitků. Na Vasiljevském ostrově v Petrohradě vznikl závod pro galvanoplastiku a pod vedením Jakobiho vyráběli tam sochy pro Isaakovský chrám. Také Zimní palác byl vyzdoben výrobky z této továrny. I kopule Isaakovského chrámu byla pozlacena způsobem, který navrhl Jakobi.
Předveďme si nejprve galvanické pokovování jako pokus. Vezmeme láhev od zavařeniny a naplníme ji roztokem modré skalice.

Potom do ní zavěsíme na měděných drátech dvě olověné destičky. Když zapojíme slabý proud, vidíme, jak se na olověném plechu, spojeném se záporným pólem baterie, usazuje slabá vrstvička mědi. Na druhém, kladném pólu se hromadí bublinky, vystupující k povrchu elektrolytu. Jsou to bublinky uvolněného kyslíku.
Předvedli jsme si tak poměďování. Elektrolytem je tu roztok modré skalice ve vodě. Jejím rozpuštěním vznikly kationty mědi a anionty zbytku kyseliny. Působením elektrického pole, vyvolaného připojeným napětím, daly se ionty na pochod. Kationty mědi spěly ke katodě a usadily se tam ve formě měděného povlaku. Staly se z nich obyčejné atomy mědi. Anionty zamířily k anodě a jako obyčejné atomy zbytku kyseliny se tam sloučily s vodou na kyselinu sírovou. Přebývající kyslík prchal v bublinkách z lázně.
Pokusem jsme zjistili, že stačí zavěsit na katodu předmět, který má být poměděn, a kov se bude na něm srážet jako jemná vrstvička. Její síla a jakost záleží na velikosti proudu. Obvykle se počítá s hustotou proudu asi 0,3 ampéru na plochu 1 dm2 poměďovaného předmětu.
Anodu můžeme také udělat z čisté mědi. Potom se budou atomy zbytku kyseliny slučovat přímo s ní na modrou skalici a tak bude elektrolyt ustavičně doplňován.
Když se nám pokus pěkně vyvedl, udělejme si pořádné zařízení, kterým mů
žeme pomědit nebo poniklovat různé předměty.

Jako nádoby užijeme skleněného akvaria. Na nádobu umístíme podle obrázku dva dřevěné nosníčky s provrtanými otvory, vzdálenými od sebe asi 100 mm. Nosníčky mají zářezy, jimiž zapadají do okraje nádoby. Otvory nosníčků procházejí silné měděné dráty, ukončené svorkami. Na krajní dráty se zavěšují anody, na prostřední drát se věší předmět, který má být pokovován. Anody ze stejného kovu, jaký se bude vylučovat, zavěsí se na drát háčky nebo přinýtovanými držáčky.
Jako zdroj proudu hodí se baterie článků nebo akumulátorů. Neužije
me-li rozvaděče, musí mít obvod reostat pro nastavení proudu.
Když jsou předměty potaženy žádanou vrstvou kovu, vyjmou se a omyjí se v čisté vodě. Mají matný vzhled. Chceme-li jim dodat lesku, musíme je jemným kartáčem vyleštit. Jako leštidla se užívá jemně rozetřeného oxidu
železa (okuje), vídeňského vápna a pod., smíchaného s troškou oleje. Kašičkou se navlhčí kartáč i leštěný předmět.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933