Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Pohybové čidlo ze supermarketu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.02.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Pohybové čidlo ze supermarketu


Pohybové čidlo ze supermarketu
Pohybové čidlo za dvě stovky ze supermarketu. Funguje jak má? Jsou deklarované vlastnosti pravdivé? Zapojí tento senzor i laik? Není možné, že by všechno ze supermarketů bylo nepoužitelné, jak se často v odborných kruzích hovoří...
ze dne: 13.02.2004

Tak jsem opět zavítal do stavebního supermarketu, kde na mne dýchaly lákavé výrobky za fantastické ceny. Koupil jsem potřebné drobnosti a hledal jsem pokladnu. u placení mne má příbuzná překvapila nákupem pohybového čidla. vlastně nepřekvapila. Už jsem si zvykl, že se mnou se v rodině takové věci nekonzultují. Musím přiznat, že je to někdy výhodou..... někdy.

Tak jsem se tedy podíval na to, co nám radí distributor svým překladem. Přiložený leták měl řádky naprosto nepochopitelně číslované. Z porovnání s německým originálem usuzuji, že někdo nezvládl zacházení s odrážkami ve MS Word. Proto se pokusím tento návod upravit tak aby byl čitelný. Ve spodní části byl vyražen znak CE, což prozrazuje, že tento výrobek náš stát uznává. Po rozšroubování mne překvapilo kromě barev vodičů označení svorek L, N, LS. Ovšem jak jsem později pochopil, LS bylo zřejmě myšleno L fáze S spínaná (switching).

Návod k instalaci a obsluze výrobku

Hlásič pohybu pracuje na principu pasivní infračervené techniky. Reaguje na pohyb tepelných zdrojů. Jestliže nějaká osoba vstoupí do sledovaného prostoru, zapne se za tmy automaticky připojené světlo. Hlásič pohybu zajišťuje bezpečí a pohodlí. Návštěvník je vítán světlem a zloděje světlo odradí. Infračervené hlásiče pohybu šetří energii, protože lampy se po předem nastavené době svícení automaticky vypínají. Integrovaná fotobuňka zabraňuje tomu, aby hlásič pohybu reagoval ve dne.

Upozornění:

Pozor: Před prací na elektrozařízení vždy vypněte proud (pojistka/hlavní vypínač). Elektroinstalaci by měl zásadně provádět odborník.

Montáž:

Test a nastavení

Technické údaje:

Technické změny vyhrazeny bez předchozího oznámení.

Hlásič pohybu Control Luchs uvítá návštěvníka, odradí nezvaného hosta tím, že při pohybu automaticky zapne světlo!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.