Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Záznamník spotřeby elektriky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.02.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Záznamník spotřeby elektriky


Záznamník spotřeby elektriky
JME pro své odběratele připravil praktickou kontrolní tabulku spotřeby. Tedy pro ty, kteří jsou pečliví a chtějí mít přehled je zde návod k použití a možnost stažení.
Jaroslav Borovec, ze dne: 28.02.2004

Děláte si záznamy kdy máte jakou spotřebu? Sledujete zač "propalujete" své korunky? Jihomoravská energetika, a.s. připravila jednoduchou, ale přehlednou tabulku.

Záznamník spotřeby elektřiny je určen všem odběratelům, kteří chtějí sledovat spotřebu elektrické energie ve svém bytě, rodinném domě nebo na jiném odběrném místě během roku nebo v průběhu fakturačních cyklů JME, a. s. Chceme-li roční průběh spotřeby elektřiny sledovat podle fakturačního cyklu, je nejlépe provést první vlastní odečet poblíž data uvedeného na poslední faktuře za elektřinu (fakturační období, časový interval od - do). Je však také možné začít používat záznamník ihned. Další odečty elektroměru provádíme pak nejlépe pravidelně ke stejnému dni v následujících měsících, můžeme však vývoj spotřeby elektřiny sledovat v různě dlouhých časových intervalech.
Rozdíl mezi koncovým a počátečním stavem elektroměru mezi dvěma odečty představuje množství elektřiny [kWh] spotřebované za dobu mezi dvěma po sobě následujícími odečty (např. za jeden měsíc). Stavy elektroměru odečítáme zvlášť pro nízký tarif (NT) a pro vysoký tarif (VT). Spotřebitelé s jedním tarifem (s jedním číselníkem na elektroměru) použijí jen jednu část záznamníku.


Kliknutím otevřete verzi pro tisk.

Po přičtení spotřeby elektřiny za uplynulý měsíc k celkové spotřebě elektřiny od počátku sledovaného období obdržíme celkovou spotřebu elektřiny [kWh] v NT a VT ke dni posledního odečtu. Ukázka zápisů do záznamníku je uvedena dále v tomto návodu.

Celková spotřeba elektřiny, vypočítaná v záznamníku za období shodné s fakturačním cyklem JME, a. s., odpovídá fakturované spotřebě elektřiny, přesně však jen v tom případě, jsou-li hodnoty odečtené spotřebitelem zcela stejné jako hodnoty odečtené pracovníkem JME, a. s. (Sladění údajú s fakturou lze provést změnou prvního a posledního záznamu.) Historie spotřeby odběrného místa [kWh] za uplynulá fakturační období je uváděna na faktuře za elektřinu.


Kliknutím otevřete verzi pro tisk.

Provede-li JME, a. s., výměnu elektroměru, postupujeme tak, že k datu výměny zapíšeme stavy číselníků starého i nového elektroměru, při příštím odečtu vypočítáme spotřebu za poslední sledovaný interval a v ostatních záznamech pokračujeme tak, jako předtím. (Stavy číselníků starého i nového elektroměru je možné opsat z montážního dokladu.)

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.