Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Osvětlení skříní - 2. vnitřní


Document Actions
Osvětlení skříní - 2. vnitřní
Osvětlení skříní lze rozdělit na vnější a vnitřní a dále zejména dle typu světelného zdroje na žárovková a zářivková svítidla. Následující popis v krátkosti shrnuje možnosti pro instalaci osvětlení šatních skříní.
Ludvík Málek, ze dne: 8.01.2004
reklama

2. Vnitřní osvětlení skříní
Svítící nosná šatní tyč – velmi atraktivní způsob osvětlení.

Osvětlení zabudované v polici - nevystupuje to stísněného vnitřního prostoru skříně (zabudované nebo skryté světlo je vždy velmi decentní).

 

Přisazené svítidlo v dolní části police

Nejdůležitější podmínky pro instalaci svítidel ve skříních:
Veškerá svítidla musí být vybavena příslušným certifikátem pro možnost montáže na a do hořlavého podkladu. Svítidla ve skříních nesmí vyvíjet teplo ve směru toku světla nad přípustnou mez, resp. ve skříních obvykle nelze použít žárovková svítidla tam, kde není zaručena minimální vzdálenost svítidla od hořlavé látky která je stanovena výrobcem (obvykle nejméně 0,5m) příklad značky pro minimální vzdálenost svítidla 0,5m ve směru toku světla:

Instalaci svítidel do nábytku musí provádět osoba s elektrotechnickou kvalifikací dle vyhl. 50/78Sb. Pozn.: Velmi oblíbené je mezi stolařskými firmami nákup tzv. sad osvětlení kde se jednotlivé prvky spojují prostřednictvím konektorů v domnění, že tato svítidla nemusí instalovat osoba s elektrotechnickou kvalifikací. I tato svítidla však musí instalovat osoba s elektrotechnickou kvalifikací, jelikož se obvykle jedná o instalaci elektrických zařízení v hořlavých látkách a na nich. Provádění těchto instalací podléhá speciálním předpisům a českým normám.

Ovládání osvětlení -
zapnutí a vypnutí osvětlení skříní lze nejčastěji ovládat následujícími způsoby: Dveřní spínač zapne/vypne osvětlení otevřením dveří skříně.

Infračervený pohybový senzor který se zapne při otevření skříně a pokud pohyb před skříní ustane světlo se po cca 1-5-ti minutách samo vypne). Jedná-li se o speciální svítidla pro skříně často lze objednat variantu svítidla vybavenou senzorem pohybu. Senzory pohybu lze objednat i samostatně. Velikost cca 20x20 mm. U skříní se skleněnou výplní IR senzor nezapne osvětlení přes skleněnou dveřní výplň.

 Svítidlo se zabudovaným snímačem pohybu

Nákres ovládání osvětlení dvou svítidel jedním snímačem pohybu.

Vypínač umístěný na svítidle (podobně jako u IR senzoru - jedná-li se o speciální svítidla pro skříně často lze objednat variantu svítidla vybavenou vypínačem. Vypínač bývá obvykle kolébkový nebo tahový (šňůrka). Samostatný vnější vypínač umístěný na vnitřní či vnější stěně skříně. Dálkové ovládání - nejlépe radiové dle umístění přijímače dálkového ovládání.

Další doporučení:
Jak pro zabudované, či samostatně stojící skříně se doporučuje zbudovat přívod hlavního napájení přes zásuvkovou vidlici 230V, aby mohlo dojít k snadnému odpojení skříně od elektrické sítě.

Celkové technické shrnutí:
Svítidla musí být vyrobena pro použití ve skříních t.j. v uzavřeném prostoru bez ventilace v obložení hořlavým, suchým, snadno zápalným materiálem, kde je vyšší pravděpodobnost vzniku požáru jak od samotného nevětraného svítidla při styku s uloženým oblečením, nebo hořlavou podložkou (policí), tak od případně nevhodně zbudované elektroinstalace prováděné za ztížených podmínek = v hořlavých látkách a na nich.

Pro vnitřní osvětlení skříní lze doporučit zářivková svítidla, svítidla na bázi LED, bodových a plošných světlovodů, kde zdroj pro světlovody je umístěn mimo skříň či fluorescenčních pásů a kabelů kde je vývin tepla o proti žárovkám mnohem nižší a je rozložen do plochy. Z důvodu vývinu tepla ve směru toku světla jsou jakákoli žárovková svítidla pro vnitřní (nikoli vnější) osvětlení skříní byť vybavena symbolem (svítidla pro montáž na hořlavý podklad) v naprosté většině případů zcela nevhodná.

Instalaci musí vždy provádět osoba s elektrotechnickou kvalifikací.

E-shop svítidly www.e-light.cz......

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933