Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Trivium elektrotechnika 1 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.04.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Trivium elektrotechnika 1


Trivium elektrotechnika 1
Pracovní a učební pomůcka - souhrn základních elektrotechnických předpisů" Trivium elektrotechnika", který vydala agentura IRIS ve spolupráci s Moravskoslezským elektrotechnickým svazem. Název této publikace je odvozen od názvu článku prof. Vladimíra Lista "Trivium inženýra", který ...
Jaroslav Borovec, ze dne: 20.04.2005

Agentura IRIS známá svými odbornými publikacemi vydala v březnu 2002 další přepracované vydání Trivia elektrotechnika.  V knize nějaký podrobný obsah nenaleznete. Texty jsou doplněny nepříliš zručnou rukou kreslířovou, ale svůj účel ilustrativního dokreslení plní. Typograficky je rozdělena na hlavní text, komentáře a převzaté citace souvisejících norem. Dle zákona 22/97Sb. je sice zakázáno šíření jakékoliv části ČSN, ovšem agentura IRIS je pravidelným přispěvatelem do kasy ČNI.

Na každé stránce v pravém horním rohu je vždy uvedena norma, zákon, vyhláška, ke které se vztahuje. Podívejme se na hrubý obsah:

Vážení přátelé,
dostává se Vám do rukou pracovní a učební pomůcka - souhrn základních elektrotechnických předpisů" Trivium elektrotechnika", který vydala agentura IRIS ve spolupráci s Moravskoslezským elektrotechnickým svazem.
Název této publikace je odvozen od názvu článku prof. Vladimíra Lista "Trivium inženýra", který vyšel poprvé v roce 1967 v časopise Elektrotechnický obzor, později byl publikován v roce 1992 jako pň10ha jeho "Pamětí", které v roce 1992 vydala pobočka Českého elektrotechnického svazu v Ostravě a je rovněž pň1ohou této
publikace. Doporučuji Vám přečíst si tyto Paměti, jsou psány čtivě, velice přibližují atmosféru doby, ve které prof. List žil a mohou i přispět k lepšímu pochopení historického vývoje elektroenergetiky v našem státě.
V "Trivium inženýra" prof. List, nestor československých elektrotechniků, spoluzakladatel Elektrotechnického svazu československého a vynikající pedagog, který dlouhá léta působil na brněnské technice, charakterizoval tři základní vlastnosti inženýra - umění vidět, prozíravá fantazie a nelhat. Myslím, že tyto vlastnosti jsou důležité pro všechny techniky, kteří se alespoň trochu věnují tvůrčí technické činnosti.
Říká se, že elektřina je dobrý sluha, ale zlý pán. Proto znalost bezpečnostních předpisů pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních a s tím související odborná způsobilost pracovníků v elektrotechnice je životně důležitá. A s bezpečností práce na elektrických zařízeních úzce souvisí i ochrana před elektrickým úrazem.
"Trivium elektrotechnika" obsahuje tyto tři základní předpisy, se kterými se musí seznámit každý elektrotechnik, ať užije vyučen v oboru, či má středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání. Tuto publikaci proto považuji i za dobrou pomůcku pro stu­denty středních odborných škol i pro studenty fakulty elektrotechniky a informatiky na VŠB - Technické univerzitě v Ostravě.

Prof. Ing. Pavel Santarius, CSc.

Podívejte se na náhledy vybraných stránek!

rozsah 282 stran A5
autor Raška
vazba brožovaná V2
vydal Iris
vydání rozšířené a přepracované
vydáno 22.3.2002
obj. číslo 120813 - Skladem
Vaše cena 510,00 Kč (včetně 9% DPH)
 
Poznámka ze dne 22. 7. 2008. Nové vydání vyjde 1. 8. 2008!
 

Pokud vás uvedený titul zaujal, máte možnost si jej objednat na dobírku!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.