Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

BVV: Inteligentní budovy 2005


Document Actions
BVV: Inteligentní budovy 2005
Konference „Inteligentní budovy 2005“ se koná souběžně s veletrhem ELEKTRO v Brně na BVV v úterý 19.4. Pokud Vás oslovuje téma řízení budov a postupné integrace jednotlivých systémů, neměli byste si tuto konferenci nechat ujít..
Jan Řehák, ze dne: 14.04.2005
reklama

Cílem akce je vytvořit komunikační platformu pro investory, dodavatele staveb, subdodavatele technologií i provozovatele inteligentních budov. Konference je příležitostí pro širší odbornou veřejnost seznámit se s moderními technologiemi, které napomáhají efektivnímu využívání energie, osvětlení, elektronické komunikaci a přenosu elektronických informací v rámci nově budovaných a rekonstruovaných objektů.

Kdy, kde a jak

  • úterý 19. dubna 2005 od 11.00 hodin
  • Brno Výstaviště, konferenční sál pavilonu C
    Konference se koná souběžně s veletrhem ELEKTRO a stavebními veletrhy v Brně.
  • Účast na konferenci je bezplatná.

Předběžný program konference

10:3011:00Registrace účastníků
11:0011:15BACnet - standard ISO, historie, současný stav a budoucnost
Petr Růža, GiTy, a.s., Kurt Graves – DELTA, Kanada
11:1511:30BACnet a EIB možnosti a význam integrace, popis praktické aplikace
Marc Voss, AMMAN GmbH - Německo, Petr Růža, GiTy, a.s.
11:3011:45BACnet - postavení na trhu, aplikace ve světě, případová studie Slovensko
Anrzej Kolodynski, DELTA – Poland, Slavomír Vislocký, Klimasoft s.r.o., Slovensko
11:4512:05Integrované řešení inteligentní budovy – případová studie
Ing. Petr Michněvič, Honeywell s.r.o.
12:0512:25Komplexní řešení inteligentních budov od firmy Schneider Electric Tomáš Vlček
12:2512:50Přestávka na kávu
12:5013:10Power Line Communication v budovách
Jaroslav Jančík, ZAT Easy Control Systems, a.s.
13:1013:30Řízení inteligentních budov – Phoenix Contact
Ing. Edmund Pantůček
13:3013:50Innovative building automation concepts with maitenance-free Wireless Sensors
Andreas Schneider, Executive Vice Prezident, EnOcean
13:5014:10Inteligentní polyfunkční zásuvka a kabeláž pro potřebu bytů a rodinných domků
Ing. Milan Zelenka, DESIGNA Parking & Access s.r.o.
14:1014:30Případová studie inteligentní budovy, Pasáž Rozkvět Brno, Náměstí Svobody
Ing. Milan Hošek, EBM
14:3014:50Xcomfort a jeho využití v inteligentních budovách
Ing. Richard Kaloč, Moeller Elektrotechnika
14:5015:10Řízení různých funkcí budovy systémem EIB/KNX
Ing. Josef Kunc, ABB
15:1015:30Bezdrátový standard ZigBee (IEEE 802.15.4)
Jiří Gutman, Freescale Polovodiče s.r.o

Jak se přihlásit k účasti

Účast je bezplatná. K přihlášení použijte přiložený formulář. Pro registrované volná vstupenka na veletrh.

 Téma konference:

Koncepce inteligentních budov na bázi špičkových technologií vznikla v USA na počátku 80. let. Americká akademie věd ve Washingtonu má dokonce ustaven výbor, který se budovami „obohacenými“ elektronikou zabývá. Pod pojmem systémová integrace v budovách se míní:

  • efektivní využívání energie (optimalizace chlazení a vyhřívání, optimalizace využití zdrojů, programovatelná a optimalizovaná start/stop, duty cycling, setpoint reset, elektric demand limiting, adaptivní řízení)
  • zabezpečovací systémy (snižování požadavků na lidskou obsluhu, CCTV, kartové přístupové systémy, detekce kouře, zabezpečení proti nežádoucímu vniknutí, nouzové řízení výtahů, systémy Heating, Ventilating, Conditioning, UPS)
  • telekomunikační systémy (pobočkové telefonní systémy, kabelová TV, videotext, elektronická pošta)
  • automatizace pracovišť (centralizované zpracování dat, CAD, elektronické informační služby).

Konečným cílem je realizace inteligentní budovy, která integruje tyto čtyři oblasti provozu do jediného systému. Jako podpůrný argument pro integraci všech zařízení je účelné svěřit projekci a dodávky hardware, software a komunikačních systémů jedinému dodavateli s využitím kompatibilních zařízení, společné procesorové jednotky a komunikačního vedení.

Inteligentní budova je budovou budoucnosti. S náležitým marketingem, lze takovou budovu pro najmout snadněji a za vyšší cenu. Vlastníci inteligentních budov tak často více vydělávají na výdajích jiných vlastníků budov.

Významnou podpůrnou součástí realizace inteligentních budov je i legislativní rámec pro realizaci technologického vybavení budov v rámci České republiky i Evropské unie.

Pro koho je konference určena?

Po obsahové stránce oslovuje konference odborníky z oblasti navrhování a projektování staveb, investory, nájemce a uživatele budov, stavební firmy, urbanisty, odborníky z oblastí péče o životní prostředí, úspor energie a informačních systémů s důrazem technologii vybavení budov

Kdo konferenci pořádá?

Pořadateli konference jsou Veletrhy Brno, a.s., Českomoravská elektrotechnická asociace a vydavatelství časopisů o nových technologiích a telekomunikacích Sdělovací technika s r.o.

Na konferenci je očekávána velká účast předních odborníků v oblastech přípravy a realizace technologického vybavení budov. Tento argument je podpořen skutečností, že je konference zařazena jako oficiální doprovodná akce veletrhů shk, urbis, elektro a eden 3000, které se konají ve dnech 19. – 23. 4. 2005 na Brněnském výstavišti.

Je to také příležitost k četným setkáním mezi profesionály a prezentaci firem, které se uvedenými obory zabývají.

Z materiálů časopisu Sdělovací technika připravil Jan Řehák
Rehak @hw.cz

Přejete si vlastní místo na konferenci? Objednejte si ho níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933