Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Měřicí přístroj pro měření zemních odporů a zemničů PU 193.


Document Actions
Měřicí přístroj pro měření zemních odporů a zemničů PU 193.
V letošním roce dodala Metra Blansko a.s. na trh nové měřidlo pro měření zemních odporů a uzemnění pod názvem PU 193. Konstrukce měřidla plně vyhovuje normě ČSN EN 61557 – 5 – zemní odpory.
Rudolf Blažek, ze dne: 6.04.2005
reklama

Přístroj PU 193 je konstruován v plastickém pouzdře, s odklopným víkem. Po odklopení víka lze měřidlo spolehlivě ovládat z membránové klávesnice.Naměřené hodnoty lze snadno odečítat z podsvíceného grafického displeje. Pod displejem jsou dvě led diody, Full - zelená, která indikuje plně nabitý napájecí akumulátor.


Klik pro větší obrázek!

LOAD – červená indikuje nabíjení napájecího akumulátoru 12V. Ve víku měřidla jsou zobrazena schémata jednotlivých měřicích metod. Pro klasické měření je měřidlo vybaveno čtyřmi vstupními zdířkami E, ES, S, H. Vedle jsou vstupy IN a OUT pro měření pomocí dvou kleští bez rozpojení zemniče. Devítipólový konektor slouží pro komunikaci s PC.

Přístrojem lze měřit:

  • · zemní odpor do 20kΩ klasickou třívodičovou (čtyřvodičovou) metodou s možností měnit měřicí frekvenci.
  • · zemní odpor pomocí vysílacích a měřicích kleští
  • · zemní odpor pomocí sond a měřicích kleští – metoda selektivní
  • · rezistivitu půdy do 20kΩm s volitelnou vzdáleností měřicích elektrod
  • · odpor ochranného vodiče do 20Ω proudem 200mA/DC se změnou polarity
  • · proud zemničem do 20A/AC pomocí proudových kleští
  • · napětí na zemniči do 250V AC/DC
  • · indikace sériového rušivého napětí,velkého odporu měřicích sond
  • · měřidlo je vybaveno pamětí s kapacitou 1999 naměřených hodnot a přenosu do PC

Překročení rozsahu je indikováno > 199.9 a symbol měřené veličiny.

Funkce kláves membránové klávesnice je popsána podrobně v návodu k obsluze. Měřidlo je napájeno z olověného akumulátoru. Nízké napětí akumulátoru je indikováno symbolem BAT. Stav napětí akumulátoru je možno měřit dvojnásobným stiskem klávesy U.

Měření napětí „U“:
Stisknutím klávesy U se na displeji zobrazí symbol U. Měřicí vodiče se připojí do svorek S a ES. Měřicí hroty se přiloží k měřenému napětí. Rozsah je pouze do 250V AC/DC – při jeho překročení může dojít k poškození měřidla.

Měření odporu ochranného vodiče – RPE:
Odpor ochranného vodiče je měřen proudem 200mA s možností změny polarity zdroje měřicího napětí. Před měřením je možno provést kalibraci měřicích vodičů.

Dvojnásobným stlačením klávesy RPE se na displeji zobrazí:

RPE CAL Ω

Zkratováním měřicích hrotů a stlačením klávesy START dojde ke zkalibrování. odporu měřicích vodičů. Při změně délky měřicích vodičů je nutné provést kalibraci novou. Pro úspěšnou kalibraci je maximální odpor měřicích vodičů povolen do 1W. Na displeji bude zobrazeno:

CAL  
  0.00 Ω
RPE  

Nyní můžete započít s měřením odporu ochranného vodiče RPE. Výsledek měření je možno uložit do paměti měřidla a použít k dalšímu zpracování.

Měření proudu IAC :
Na měřeném vodiči nesmí být větší napětí jako 250V/AC. Měřicí proudové kleště PKM 193 se připojí do konektoru IN. Stlačením klávesy I se zvolí rozsah měření proudu AC. Rozsahy lze měnit automaticky nebo manuálně. Na displeji se zobrazí:

AUTO  
IAC 100.0 mA

Změřenou hodnotu lze opět uložit do paměti.

Měření ohmických odporů RX:
Zkratují se svorky S a H. Měřený odpor se připojí mezi zkratované svorky S,H a svorku E. Několikanásobným stiskem klávesy RA nastavíme na displeji symbol 3W.
Stiskem klávesy START započne měření odporů. Protože k měření odporů je použit zdroj napětí AC, nesmí měřený odpor obsahovat kapacitní ani induktivní složky.

Měření rezistivity půdy ρ :
K tomuto měření je nutné použít měřicí sondy, např. PD 193.1. Stisknutím klávesy r se na displeji zobrazí:

AUTO   20.0 m
  ----  
ρ   Ω/m

Z klávesnice je možno nastavit vzdálenost „a“ mezi elektrodami v rozsahu 0.5 – 30m. Po startu měření přístroj nejdříve zjistí rušení, odpor sond a spustí měření zemního odporu. Hodnota rezistivity je spočítána podle vztahu:

ρ=2πRA a

Na displeji bude hodnota:

AUTO 20.0 m
ρ 11.75 kΩ

Maximální hodnota specifického odporu půdy je 20 kΩm. Klávesou START je možno hodnotu uložit do paměti.

Měření zemních odporů RA klasickou metodou:

Měřidlo se připojí k měřenému zemniči pomocí sond PD 193.1, nebo sond o jiných délkách. Je možné zvolit metodu třívodičovou -3Ω- pokud je možno zanedbat odpor vodiče vhledem k měřenému zemnímu odporu nebo čtyřvodičovou -4Ω- pokud nelze tento odpor zanedbat. Metody se volí několikanásobným stiskem klávesy RA.Frekvenci zdroje je možno změnit. Na displeji se zobrazí:

AUTO   128 Hz
3W    
RA ---- Ω

Stisknutím tlačítka START započne měření. Pokud se na zemniči vyskytuje sériové rušení měřidlo toto rozpozná přeruší měření a na displeji se zobrazí hodnota rušivého napětí Us.

Us 3.75V

Před měřením se automaticky provede kontrola rušivého napětí,odporu sondy RS a RH. Pokud je vše v pořádku odstartuje se měření zemního odporu. Na displeji se zobrazí:

AUTO   128 Hz
4W    
RA 12,5 Ω

Přístroj měří zemní odpory i tehdy, je–li některý z odporů RS nebo RH větší než je povoleno. Obsluha je upozorněna akustickým signálem. Na displeji bliká patřičný symbol RS nebo RH. Přesnost měření však v tomto případě není zaručena. Je třeba poruchu odstranit (zvlhčením půdy). Uložení do paměti lze klávesou START.

Měření zemního odporu RA klešťovou metodou :

Tuto metodu je možné použít tam kde není možno použít měřicí sondy z hlediska zabetonovaného nebo zaasfaltovaného terénu. K tomuto měření je nutné použít dvoje kleště a to:


PKT 193 – kleště vysílací


PKM 193 – kleště měřicí

Tyto kleště jsou označeny jako souprava PD 193.2 a jsou na zvláštní objednávku.

Při měření je nutno dodržet minimální vzdálenost mezi kleštěmi 50cm. Vysílací kleště PKT 193 se připojí do konektoru OUT a měřicí kleště PKM 193 do konektoru IN. Opakovaným stiskem klávesy RA se zvolí symbol PK. Na displeji bude:

AUTO 2048 Hz
PK  
RA 8.25Ω

Kleště se nasadí na měřený zemnič a stiskem START se spustí měření. Před měřením se nejprve automaticky zkontroluje rušivý proud AC. Nesmí být větší jako 50mA. Pokud je vše v pořádku na displeji se zobrazí hodnota zemního odporu. Pokud je hodnota rušivého proudu vyšší jak 50mA, přepne se měřidlo na měření proudu AC. Pokud hodnota zemního odporu je příliš nízká je podezření, že zemniče jsou v zemi pospojené. V tomto případě je nutné zemnič rozpojit a měření provést klasickou metodou.

Selektivní měření zemních odporů RA :
Tato metoda se používá k měření zemního odporu v soustavách bez vlivu ostatních zemničů. Přístroj se připojí pomocí sond např. PD 193.1 a měřicích kleští PKM 193. Pokud je možno zanedbat odpor vodičů, zvolí se třívodičová metoda 3WS. Pokud odpor vodiče nelze zanedbat, zvolí se metoda čtyřvodičová 4WS. Měřicí kleště PKM 193 zapojené do konektoru IN, se nasadí na měřený zemnič pod bod připojení svorky E k zemniči. Po odstartování měření se opět nejdříve změří rušivé napětí, odpor sond a proud zemničem. Pokud je vše v pořádku spustí se vlastní měření zemniče. Na displeji se zobrazí:

AUTO  
3WS  
RA 8.15Ω

Stiskem klávesy START je možno uložit hodnotu do paměti.

Některé metody měření zemničů:

Zjednodušená metoda:

  • Měření s rozpojeným zemničem s použitím čtyřvodičové metody.
  • Několikanásobným stiskem klávesy RA zvolte metodu 4W.
  • Pokud je celkový počet zemničů dostatečný, lze použít zjednodušenou metodu.
  • Měřený zemnič je nutno rozpojit dle obrázku č.1:

Odpor zemniče = R + (R1//R2//R3). Pokud je odpor paralelní kombinace podstatně menší, než měřený zemnič dá se říci, že hodnota na displeji měřidla je rovna hodnotě odporu zemniče R. (údaj na displeji PU 193 =~ R)

Měření dvěma kleštěmi:
V praxi se setkáváme se složitými zemnícími systémy s několika paralelními zemniči. Použití měřicích sond je z hlediska zástavby nemožné. Potom je použita metoda se dvěma měřicími kleštěmi. Kleště PKT193 zapojené v konektoru OUT nasadíme na zemnič. Kleště PKM193 zapojené do konektoru IN nasadíme na zemnič s dodržením vzdálenosti mezi kleštěmi 50cm. Několikanásobným stiskem klávesy RA zvolíme metodu PK.


Zapojení bude dle obrázku č.2:

Náhradní schéma obrázku:

Odpor zemniče = R + (R1//R2//R3)
Za předpokladu, že paralelní kombinace R1//R2//R3 bude mnohem menší než R, dá se říci, že údaj displeje je hodnota měřeného R. (údaj na displeji PU 193 =~ R).

Měření s pomocnou soustavou pomocí dvou kleští:
Pomocná soustava je tvořena zemniči R4, R5, R6, RN. Kleště PKT193 nasadíme na vodič pomocné soustavy. PKM193 na zemnič R. Klávesou RA zvolíme metodu PK.


Zapojení bude dle obrázku č.3:

Náhradní schéma obrázku:

Za předpokladu že odpor paralelní kombinace pomocné soustavy (R4//R5//R6//RN) je několikanásobně menší než celkový zemní odpor, dá se říci, že údaj displeje je roven odporu zemniče R. (údaj na displeji PU 193 =~ R)

Selektivní měření zemních odporů RA:
K měření použijeme sondy např. PD 193.1 a měřicí kleště PKM 193. Měřidlo zapojíme jako pro měření čtyřvodičovou metodou 4W. Pomoci klávesy RA zvolíme metodu 4WS. Měřicí kleště nasadíme na zemnič pod připojenou svorku E. Tímto zapojením nebude měřený zemnič ovlivňován ostatními zemniči.


Zapojení bude dle obrázku č.4:

Náhradní schéma obrázku:

RH je odpor proudové sondy
RS je odpor napěťové sondy

Obvod je napájen ze zdroje konstantního proudu. Při měření se nejprve zjistí napětí na odporu napěťové sondy. Údaj klešťového ampérmetru je přepočítán na hodnotu odporu R (R = URS/I1). Údaj displeje potom zobrazuje odpor zemniče.

Nevýhodou této metody měření pomocí kleští je délka přívodů kleští.Ve většině případů nelze přemístit jen kleště ale musí se přemístit celá soustava včetně sond. Měření pomocí kleští je pohodlné ale méně přesné.Je třeba zvážit zda kleště se vyplatí koupit.To záleží na každém technikovi.

K měřicímu přístroji PU 193 je možno objednat příslušenství. Např....

PD 193.1 – měřicí sondy a vodiče


měřicí elektroda 4ks


měřicí šňůra

REVISOFT – program pro komunikaci s PC
Pro jednoduchou komunikaci s PC je na webových stránkách výrobce jednoduchý program REVICOM,který umožňuje i některá nastavení měřicího přístroje PU 193. Tato verze je na stánkách www.metra.cz a je bezplatná.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Rudolf Blažek - OTS el. a elektronických zařízení
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933