Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Osvětlování pomocných a pracovních prostor


Document Actions
Osvětlování pomocných a pracovních prostor
Dobré osvětlení v bytech vytváří podmínky pro práci, příjemný odpočinek a regeneraci sil. I když to zcela platí pro místnosti, kde trávíme většinu času, nikdy nezapomínejme, že i vstupní prostora, předsíně, koupelny, toalety, pracovní a ostatní místnosti si zasluhují osvětlení na odpovídající úrovni.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.10.2003
reklama

Vstupní prostor
Osvětlení prostor před vstupem do bytu nebo domu (např. schodiště či chodby) nám umožňuje nejen nezakopnout a rozpoznat, který klíč patří do kterého zámku, ale také podává informace o tom, kdo k nám přichází. Světlo má tedy dobře osvětlovat tento prostor a to i za cenu vyšších příkonů. Vždyť nesvítí stále.

Předsíň
Předsíň je hlavní komunikační část bytu. Její osvětlení má umožnit dokonalý pohyb, případně snadné rozpoznávání předmětů například v úložných skříňkách a šatnících. V této části bytu nesmíme ovšem zapomenout na to, že z tohoto prostoru se již vydáváme do práce, spol. a pod. Měli bychom mít možnost zkontrolovat náš zevnějšek, abychom někdy nezažili nepříjemné překvapení. Samozřejmostí tedy bude velké zrcadlo se samostatným osvětlením, takovým, které usnadní visuální kontrolu zevnějšku a přitom nás nebude oslňovat.

Koupelna
Již na počátku je vhodné upozornit, že pouze centrální svítidlo je spíše ke škodě než k užitku. Koupelna je na jedné straně místem, kde probíhá celá řada hygienických procesů, ale i místem srovnatelným s malým kosmetickým salonem či miniprádelnou. Všechny tyto funkce vyžadují, aby zde bylo vhodným způsobem rozmístněno několik svítidel. Centrální svítidlo považujeme za základ.
Osvětlení zrcadla a přilehlého prostoru vychází z tvarových variant zrcadla a jeho umístnění. Platí hlavní zásada, že světlo nesmí oslňovat, ale dokonale nasvítit obličej. Není vhodné osvětlovat odrazem od zrcadla. Osvětlení zrcadla by mělo být takové, aby barevně nezkreslovalo.

Vhodným doplněním osvětlení koupelny je směrovatelné osvětlení například ze světelné rampy, bodová směrovatelná svítidla na malé napětí nebo jejich vhodné kombinace.
Toalety

Na toaletách nemá být ostré světlo, ale jen celkové, nerušící osvětlení. Většinou se pro to používá běžné stropní svítidlo.
Komory, šatny, spíže
Také zde by světlo nemělo být ostré, ale takové, aby umožnilo snadnou orientaci a manipulaci s uskladněnými předměty.
Souhrnné zpracování hodnot osvětlení, druhu osvětlení a poměrných příkonů pro všechny ostatní prostory bytu jsou uvedeny v následující tabulce.

Smíšené osvětlení - spolupůsobení přímého osvětlení a odrazu světla od okolních ploch.
Převážně přímé osvětlení - přímé nasvícení obličeje.
Pracovny
Samostatnou kapitolou je osvětlování prostoru, který svým způsobem má nahradit například kancelář a přitom nejde o klasický kancelářský prostor.
V první řadě je to záležitost prostoru, který se má k tomuto účelu vyčlenit a kde se má činnost odvíjet. Hned v počátku nám musí být jasné, zda půjde o prostor, kde bude činnost vyvíjena během celého dne až do pozdních večerních hodin, nebo jen v podvečer a večer.
Osvětlení musí být v souladu nejen s vykonávanou činností, ale i denní dobou. Na to se bohužel stále zapomíná. Proto je nutné s tím počítat a navrhnout osvětlení v souladu se zrakovou činností a také dobou, kdy bude vykonávána. Navíc do tohoto návrhu vstupuje i možnost denního osvětlení, které však nemusí být k dispozici vždy na takové úrovni, jak bychom požadovali.
Klíčovou roli v řešení budou hrát svítidla, jejich příkon a rozmístnění a to tak, aby na pracovní ploše byla dosažena hladina osvětlení alespoň 500lx, ale i 750 až 1000lx. Svítidla tohoto pracoviště můžeme rozdělit do dvou skupin. První skupina svítidel (s rozptýleným světlem) umožní práci např. s výpočetní technikou, naopak místní osvětlení je nutné při činnostech s vysokou koncentrovaností a soustředěností (např. rýsování).
Při umístění pracovního stolu v blízkosti okna je vhodné, aby denní světlo přicházelo ze správného směru (u praváků z levé strany).
V případě využití denního osvětlení se můžeme setkat i s opačným problémem - světla je mnoho a je zapotřebí naopak jeho intenzitu snížit. K tomuto účelu je vhodné použít vertikálních či horizontálních žaluzií, jejich estetické provedení může vhodně doplnit interiér.

Závěr
Osvětlení ve všech místnostech bytu či rodinného domu by mělo obsahovat dostatečný počet svítidel umístněných tak, aby dobře osvětlovala daný prostor a bylo možné je snadno udržovat.
Všechny otázky a problémy, které provázejí návrh a realizaci osvětlení těchto obytných prostor je vhodné konzultovat s odborníky v oblasti světelné techniky.
Dobré osvětlení v bytě je základem příjemné fyzické i psychické pohody každého člověka.

Doc.Ing.Jiří Plch, CSc.
Zdroj JME a.s.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933