Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Co jsou to vypínače (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.07.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Co jsou to vypínače


Co jsou to vypínače
Co je to vypínač? A co spínač? Je to jedno co řeknete? Nebo jsou to dva odlišné přístroje? Co vlastně takový přístroj vykonává?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.07.2003

Vypínače, nebo také spínače, jsou základní součástí elektrického obvodu. Základní obvod (ze školní učebnice) se skládá ze zdroje, vedení a spotřebiče. Ve skutečnosti ovšem potřebujeme ještě tento obvod měřit, chránit, jistit a vypínat. Měříme elektroměrem, abychom věděli kolik energie jsme spotřebovali. Jistíme jističem (pojistkou), aby neprocházel obvodem větší proud než je konstrukčně povolený. Chráníme chráničem, aby proud procházel nepovolenou cestou. A vypínáme vypínačem, abychom nemuseli třeba světlo v obývacím pokoji rozpojovat na svorkách v dielektrických rukavicích, se šroubovákem v ruce. 

Proč zrovna vypínač?
Oba výrazy se používají, oba výrazy plní obě funkce. Spínač obvod sepne a rozepne, vypínač rovněž sepne a rozepne. Jde tedy pouze o použité názvosloví. Pokud se podíváme na tento termín trochu hlouběji, tak zjistíme, že "spínač" je je obecný výraz pro všechny prvky v elektrotechnice, které jsou určeny pro spínání obvodu. Tedy relé, stykače, jističe, přepínače, odpojovače, vypínače, odpínače, chrániče, automatický spínače.....

V domovní elektroinstalaci se používají většinou výrazy vypínač, spínač jako synonyma.

Kolik druhů vypínačů se vyrábí?
Po celém světě jsou stovky výrobců vypínačů. Liší se od sebe konstrukčním návrhem, mohou být určeny pro jiná napětí a spínané proudy. Co je ovšem zásadní rozdíl je design. A také podle designu si z 99% lidé vypínače vybírají.
Funkce vypínačů je shodná, zpravidla nejčastěji ovládají domovní osvětlení. Pak je tedy nutné si vybrat tvar a barevný odstín, tak, aby ladil například k našemu interiéru.

Kde a kdo vám nabídne největší přehled designů vypínačů?
Do jisté míry elektrotechnické velkoobchody, maloprodejny se většinou specializují na dva, tři výrobce, z nichž vedou skladem pouze některé komponenty. Tento server vám chce přiblížit to velké množství vypínačů, kterými jsme obklopeni a často si to ani neuvědomujeme.

Není totiž vypínač jako vypínač!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.