Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

EIB: může dodávat každý elektroinstalatér (2.)


Document Actions
EIB: může dodávat každý elektroinstalatér (2.)
V polovině roku 2004 byl zahájen prodej nové řady softwaru ETS3, určeného pro programování a oživování systémových elektrických instalací EIB/KNX. Varianta ETS3-Professional je stejně jako u předchozích verzí určena pro certifikované pracovníky a použití pro instalace ve velkých objektech....
Josef Kunc, ze dne: 15.03.2005

Programovat a oživovat EIB/KNX instalace může každý
V polovině roku 2004 byl zahájen prodej nové řady softwaru ETS3, určeného pro programování a oživování systémových elektrických instalací EIB/KNX. Varianta ETS3-Professional je stejně jako u předchozích verzí určena pro certifikované pracovníky a použití pro instalace ve velkých objektech.

Ovšem pro řízení funkcí v menších objektech, jako jsou rodinné domy nebo bytové objekty, je určena nově vytvořená varianta ETS3-Starter, k jejímuž používání není vůbec zapotřebí absolvovat oficiální certifikační celotýdenní placený kurs.

Software je majetkem mezinárodní asociace EIBA se sídlem v Bruselu, která také poskytuje licence pro jejich používání. Demo verzi tohoto softwaru lze snadno získat bud' stažením na adrese www.ets3.com, www.eiba.com nebo www.konnex.org, kde jsou také informace o cenách. Software obsahuje i knihovnu aplikačních programů výrobků EIB/KNX celé řady evropských výrobců, takže je možné zvolit pouze ty nejvhodnější přístroje.

Práce se softwarem je poměrně jednoduchá  podle požadovaných funkcí vybíráme potřebné přístroje pro řízení osvětlení, žaluzií a vytápění či chlazení (obr. 4).

Není zapotřebí zabývat se adresací prvků - to zabezpečí sám software přidělením fyzických adres jednotlivým přístrojům. Nepoužívají se ani tzv. skupinové adresy (tedy kódy jednotlivých příkazů, na jejichž základě probíhá komunikace mezi přístroji). K tomu je potřebné vybrat jednotlivé funkce a přiřadit je pohybem myši k přístrojům, které mají vzájemně spolupracovat. Dílčí funkce jednotlivých přístrojů se přiřadí v přístrojovém okně, jak je znázorněno na obr. 5.

Práci se softwarem ETS3-Starter lze snadno zvládnout během několika chvil, věnovaných návrhu systémové instalace. Kdo si i přesto sám netroufne, tomu zajisté rádi napomohou pracovníci od jednotlivých výrobních firem k základnímu obeznámení se s novými způsoby práce.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Brno, EIB
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Dodatek katalogu ABB pro rok 2023 poskytuje nejen přehlednou strukturu, ale i důkladné shrnutí toho nejdůležitějšího z nabídky značky. Můžete se těšit na detailní pohled na hlavní novinky, jako je dotykový panel, kombinace jističochrániče, venkovní rozvodnice Mistral a mnoho dalšího. Kromě produktových novinek naleznete v katalogu i historické milníky společnosti, informace o online konfigurátorech a další užitečné sekce. Tento katalog je nejen průvodcem novinkami roku 2023, ale i ukázkou inovativního a historicky bohatého dědictví společnosti ABB. Více zde ...
Spínací akční členy pro montáž na nosné lišty do rozváděčů jsou v posledních letech často vybavovány možností ručního ovládání ... Kombinace sběrnicové spojky a spínacího akčního členu. Doplňkové vybavení spínacích akčních členů. Žaluziové akční členy.
V této poslední části se zaměříme na automatické ovládání skupiny svítidel a udržování konstantní úrovně osvětlení.
V tomto čísle uvádíme typické příklady použití snímačů přítomnosti v závislosti na použitých silových částech.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933