Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Principy (44.) Chvála elektřiny (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.09.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Principy (44.) Chvála elektřiny


Principy (44.) Chvála elektřiny
Jako v pohádce vyplnil čarovný prsten bleskurychle a ochotně každé přání udatného rytíře, tak i elektřina je ustavičně připravena splnit naše požadavky, ať sebeobtížnější.
Margita Boháčová, ze dne: 2.09.2004

Elektřina má přemnoho dobrých a neocenitelných vlastností. Můžeme říci kouzelných vlastností. Jako v pohádce vyplnil čarovný prsten bleskurychle a ochotně každé přání udatného rytíře, tak i elektřina je ustavičně připravena splnit naše požadavky, ať sebeobtížnější.
Neuvěřitelná je rychlost, s jakou elektřina působí na jakoukoli vzdálenost. Je to vůbec největší rychlost, jaká se může v přírodě vyskytnout. Mohli bychom mít doma v pokoji vypínač a elektrické motory by mohly být v Brně, v Bratislavě nebo kdekoli na světě. Jakmile bychom vypínač zapojili, okamžitě by se motory roztočily, ať už by byly kdekoli.
Stejným zázrakem je, jak veliká energie se dá libovolně přenášet pouhými tenkými dráty. Kdyby se měla stejná energie přenést parou nebo vodním proudem, jaké rozměry by asi  muselo mít potrubí?

Elektřiny se dá doslova použít ve velkém i v malém. Táž energie žene ohromná soustrojí pro těžní klece v dolech i dětskou hračku, směšně jednoduchý motorek. Stejná elektrická síla taví v pecích spousty železné rudy a opéká topinky na miniaturním stojánku. Elektřina se dá po libosti rozdělovat jak po ohromných množstvích, tak po malých kousíčkách, které nestojí ani za řeč.
Ale její nejvzácnější vlastností je všestrannost. Opravdu jako v pohádce. V okamžiku se dovede elektřina přeměnit podle našeho přání v jinou energii.
Zapojíme-li vypínač lampy, ihned se rozsvítí žárovka. V okamžiku se elektrická energie proměnila ve světelnou.
Hneme pákou kontroléru ve voze elektrické dráhy, zapojíme vypínač u soustruhu a ihned se elektrická energie mění v mechanickou.
Připojíme elektrický sporák do zásuvky sítě a okamžitě a okamžitě se změní v tepelnou energii.
A tuto tajemnou proměnu si můžeme sami předvést zcela prostými prostředky.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

TEXT Z OBLASTÍ
  • Dějepis
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.