Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Čím nahradit staré IJV a IJM? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.03.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Čím nahradit staré IJV a IJM?


Čím nahradit staré IJV a IJM?
Mnohokrát diskutovaná otázka náhrady jističe starých rozměrů za jistič nový, menší s uchycením na DIN lištu má nyní možnou alternativu. Dokonalá náhrada za vadný jistič IJV, IJM.
Jaroslav Borovec, ze dne: 2.03.2005

Výrobce tohoto zboží Karel Tomaštík  nám zaslal tyto informace, redakce se domnívá, že určitě stojí za povšimnutí!

Dokonalá náhrada za vadný jistič IJV, IJM

Retrofit KT1 !!! Novinka !!!

Retrofit KT 1 bezproblémově nahradí vadný jistič IJV, IJM - černé bakelitové provedení, výrobce SEZ Krompachy n.p., který se již mnoho let nevyrábí.
Tato náhrada je také určena pro starší el. instalace, realizované hliníkovým vodičem. Díky retrofitu KT 1 již není nutno kvůli jedinému vadnému jistič IJV, IJM měnit původní jističovou skřínku za novou s DIN lištou a novými jističi, což je pracné a finančně velmi nákladné, kdy navíc hrozí u hliníkových vodičů, že se při přetvarování ulomí.

Jističe současného provedení se nedají použít přímo jako náhrada za jistič IJV, IJM, neboť současné jističe se nasunují na DIN lištu. Pro nový jistič by proto bylo nutno pracně v rozváděči přimontovat DIN lištu a zaslepit původní otvor pro jistič IJV, IJM v krytu rozváděče, neboť tyto nové jističe mají menši tělo než původní jističe IJV, IJM.

Popis retrofitu KT 1
Jistič PRe 41, PRe 61 nebo RI 61, výrobce SEZ Krompachy a.s., je osazen kovovou základnou pro mechanické upevnění retrofitu na původní místo po demontovaném jističi IJV, IJM a plastovým krycím dílem nasunutým z čela na jistič, zaslepující původní otvor v krytu rozváděče, čímž je zajištěna předepsané krytí před nebezpečným dotykem živé části IP 40.

Retrofit KT 1 je schválen a dodáván jako komplet, tj. jistič SEZ osazeny kovovou základnou a plastovým krycím dílem.

Parametry retrofitu KT 1

upevnění: šroubky M4 na původní místo po jističi IJV, IJM
svorky : Cu vodič - 1,5 - 25 mm2
Al vodič - 2,5 - 25 mm2
teplota okolí: - 25 °C až + 55 °C
vypínací charakteristiky: B, C, D, M
jmenovité napětí: 230, 230/400, 400 V / 50 Hz
jmenovitý proud: 0,2 až 60 A
vypínací schopnost: 3, 6, 10 kA
elektrická trvanlivost: 4 000 spínacích cyklů
mechanická trvanlivost: 100 000 spínacích cyklů
krytí: IP 40

Pozor !!! - většina jističů od jiných výrobců není schválena pro připojení hliníkovým vodičem, pouze pro připojení měděným vodičem, neboť nejnižší povolený průřez hliníkového vodiče v nových instalacích je dle ČSN 16 mm2.

Upozorňujeme, že jsme tento výrobek na vlastní oči neviděli, předáváme pouze zprostředkovanou informaci. Autor na svých stránkách uvádí seriózní informace doložené slovenskými certifikáty.

Při ceně uvedeného zboží od 167,- Kč (bez DPH) určitě stojí za zvážení v konkrétních případech nasazení tohoto retrofitu.

Kontakty naleznete níže.
Pokud máte připomínku, máte možnost využít níže uvedené poznámky.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Karel Tomaštík - KATOM - Moravská 1568, Rožnov pod Radhoštěm - 571 651 897 - katom@volny.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.