Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Riziko? Neumím česky! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.03.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Riziko? Neumím česky!


Riziko? Neumím česky!
O zásuvce rychlého občerstvení s krytím IP00. Paní, nemáte strach, že vás to kopne? Prodavačka: Néééé (úsměv), nemůže se mi nic stát. Zásuvka drží pevně na zdi a já se vidlicí vždy trefím.
Igor Nováček, ze dne: 1.03.2005

Myslím, že nejsem vyznavačem rychlého občerstvení, ovšem při shánění zboží mi vyhládlo. Na rušné ulici obvykle není problém koupit nějaký ten párek v rohlíku nebo podobná "žaludková lepidla". Z nabízených poutačů mě zaujal "burek" s masem. Neváhal jsem a zařadil se do fronty.

Zrak mi hladem přebíhá sem a tam a zastavuje se na protější zdi, kde začal podrobněji zkoumat toto pozoruhodné dílo. Domníval jsem se, že se jedná o vypojenou zásuvku, ovšem prodavačka posléze do ní zapojuje rádio, které vydávajícími zvuky dokazuje zásuvku pod napětím.

Já: Paní, nemáte strach, že vás to kopne?
Prodavačka: Néééé (úsměv), nemůže se mi nic stát. Zásuvka drží pevně na zdi a já se vidlicí vždy trefím.

Já: Ale mít otevřenou zásuvku v prostředí jako je přípravna jídla a navíc v prodejním okénku mi připadá dosti riskantní.
Prodavačka: Máte pravdu, mě to taky připadá divné.

Já: A co na to říká majitel této provozovny?
Prodavačka: Ten? Ten umí česky pouze výrazy, které mu jdou vhod. A myslím, že slovo kryt a bezpečnost ve slovníku nikdy nenašel. Vždyť slovo "výplata" mu musím vysvětlovat každý měsíc!

Já: Prosím vás, vždyť ta zásuvka stojí padesát korun! Co to je za náklady?
Prodavačka: No jo, pane! Kdybyste tušil, co je za instalaci uvnitř provozovny, tak byste se nad touto zásuvkou vůbec nepozastavoval! Zde je ten "burek".

Nyní nehleďme na to, co říká platná ČSN. Lidé normy, podobně jako zákony neznají. Domnívá se snad někdo, že proudové chrániče jsou všemocné a takové části jako jsou kryty již nejsou tak důležité?

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.