Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Principy (23.) Navíječka zpružin a univerzální stojánek (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.03.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Principy (23.) Navíječka zpružin a univerzální stojánek


Principy (23.) Navíječka zpružin a univerzální stojánek
Životní úkoly bývají mnohdy nad naše síly a tak se často snažíme vymyslet, jak si co ulehčit. Vyrobíme si tedy pomocníky, kteří nám pomohou v práci a my snadněji propadneme kouzlu elektrotechnické alchymie.
Margita Boháčová, ze dne: 1.03.2004

Navíječka zpružin
Důležitými součástmi různých přístrojů nebo elektrických hraček jsou zpružiny různé délky a síly. Jednoduchou navíječkou můžeme vyrábět zpružiny dlouhé až 90mm a průměru 3, 5 a 8mm. Při navíjení stáhneme navíječku do svěráku.
Navíječku tvoří pásek mosazného nebo železného plechu, silného 3mm, který je ohnut do tvaru širokého U. V čelech jsou v řadě pod sebou vyvrtány otvory průměru 3, 5 a 8mm. K navíječce patří 3 hřídelíky stejných průměrů, ukončené kličkou. Ve vzdálenosti asi 20mm od začátku kliky je ke každému hřídelíku připájen kotouček, sloužící k vedení. Druhý konec hřídelíku má zářez dlouhý asi 10mm, světlosti asi 1, 1,5 a 2mm, odpovídajícím průměrům hřídelíků 3, 5 a 8mm.

Při navíjení prostrčíme zpružinový drát výřezem v hřídelíku, přihneme jej a pozorně vineme zpružinu, kladouce jeden závit těsně vedle druhého. Průměr hřídelíku volíme podle potřeby. Když jsme navinuli potřebnou délku zpružiny, vysuneme z ní opatrně osu navíječky a zpružinu tím uvolníme.

Univerzální stojánek
Při mnoha pokusech nám bude velmi užitečný univerzální stojánek, pomocné zařízení na držení vodičů, na zavěšení různých částí pokusného přístroje a pro jiné účely.
Jeho zhotovení je velmi snadné. Na základním prkénku se čtyřmi malými nožkami (dřevo nebo guma) umístíme podle obrázku 6 svorek spojených spolu na spodku základního prkénka podle schématu.


Části A zhotovíme z mosazného nebo měděného drátu. Na jedny konce připájíme svorku.
Část B tvoří drátěné nosiče. Vyrobíme je z mosazného nebo měděného drátu ve tvaru a velikosti volené podle okamžité potřeby a druhu pokusu.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

TEXT Z OBLASTÍ
  • Dějepis
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.