Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Prevence elektrických rizik u strojních zařízení (5.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.02.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Prevence elektrických rizik u strojních zařízení (5.)


Prevence elektrických rizik u strojních zařízení (5.)
Zůstanou-li rizika i navzdory všem přijatým opatřením nebo jde-li o skrytá rizika, která nejsou zřejmá (například elektrické rozvodné skříně, radioaktivní zdroje, únik z hydraulického obvodu, nebezpečí ve skrytém prostoru), musí výrobce zajistit výstražná upozornění. Tato výstražná upozornění musí přednostně používat ...
František Kosmák, ze dne: 11.02.2005

.... pokračování

Informační zařízení:
Informace nezbytné pro ovládání strojního zařízení musí být jednoznačné a jednoduché k pochopení. Musí být přiměřené, aby obsluhu nepřetěžovaly. Pokud by mohlo být ohroženo zdraví a bezpečnost ohrožených osob závadou strojního zařízení pracujícího bez dozoru, musí být takové strojní zařízení vybaveno vhodnou výstražnou akustickou nebo světlenou signalizací.

Výstražná zařízení:
Je-li strojní zařízení vybaveno výstražným zařízením (například signalizací), musí být jednoznačné a snadno vnímatelné. Obsluha musí mít vhodné prostředky k tomu, aby mohla kdykoli provést kontrolu funkce těchto výstražných zařízení. Současně musí být splněny požadavky specifických právních předpisů týkajících se barev a typů bezpečnostních signálů.

Výstraha před dalšími riziky:
Zůstanou-li rizika i navzdory všem přijatým opatřením nebo jde-li o skrytá rizika, která nejsou zřejmá (například elektrické rozvodné skříně, radioaktivní zdroje, únik z hydraulického obvodu, nebezpečí ve skrytém prostoru), musí výrobce zajistit výstražná upozornění.
Tato výstražná upozornění musí přednostně používat snadno srozumitelné piktogramy a/nebo text v jednom z jazyků země, kde se bude strojní zařízení používat, a na žádost musí být vždy doplněna v jazycích, kterým obsluha rozumí.

Značení:
Značení veškerého strojního zařízení musí být čitelná a nesmazatelná a musí obsahovat minimálně tyto údaje:
d) identifikační údaje o výrobci (u fyzické osoby jméno a příjmení a trvalý pobyt nebo místo podnikání, u právnické osoby název nebo obchodní firmu a její sídlo),

e) označení CE,
f) označení série nebo typu,
g) výrobní číslo, pokud existuje,
h) rok výroby.

Kromě toho, jestliže výrobce vyrobí strojní zařízení určené pro použití v prostředí s nebezpečím výbuchu, musí to na strojním zařízení označit.
Na strojním zařízení musí být rovněž uvedeny úplné informace o jeho typu a informace podstatné pro jeho bezpečné použití (například maximální rychlost utáčení určitých rotujících částí, maximální průměr připojovaných nástrojů, hmotnost).
V případech, kdy se s částí stroje musí během provozu manipulovat zdvihacím zařízením,musí být na ní čitelně, nesmazatelně a jednoznačně vyznačena její hmotnost.
Vyměnitelné přídavné zařízení, které pozměňuje funkci stroje, musí být opatřeno stejnou informací.

Návod k použití:
Každé strojní zařízení musí být opatřeno návodem k použití, který obsahuje alespoň
- zopakování údajů, kterými je strojní zařízení označeno, kromě výrobního čísla, spolu s dalšími vhodnými doplňkovými informacemi pro usnadnění údržby (například adresy dovozců,opravářů),
- předpokládané použití strojního zařízení
- stanoviště, která mají být obsazena obsluhou
- pokyny týkající se bezpečnosti při:
- uvádění do provozu
- použití
- manipulaci, s uvedením údajů o hmotnosti strojního zařízení a jeho různých částí, pokud jsou pravidelně přepravovány odděleně
- montáži, demontáži
- seřízení
- údržbě (servisu a opravě)
- v případě potřeby pokyny pro výcvik
- v případě potřeby základní charakteristiky nástrojů, které mají být připojeny ke strojnímu zařízení.

V případě potřeby se musí v návodu k použití upozornit na nepřípustné způsoby použití strojního zařízení.
Návod k použití musí být vypracován výrobcem nebo jeho zplnomocněným zástupcem v jednom z jazyků Společenství. Při uvádění do provozu musí být veškeré strojní zařízení opatřeno překladem návodu k použití v jazyce nebo jazycích země, kde s má strojní zařízení používat, a návodem k použití v původním jazyce. Tento překlad musí vypracovat buď výrobce nebo jeho zplnomocněný zástupce, nebo osoba uvádějící strojní zařízení do dané jazykové oblasti. Odchylně od tohoto požadavku může být návod k údržbě určený pro odborné pracovníky zaměstnávané výrobcem nebo jeho zplnomocněným zástupcem sepsán pouze v jednom z jazyků Společenství, kterému tito pracovníci rozumějí.

Návod k použití musí obsahovat nákresy a schémata nezbytná pro uvedení do provozu, pro údržbu, inspekci, kontrolu správného fungování, popřípadě i pro opravu strojního zařízení, a veškeré užitečné pokyny , zejména s ohledem na bezpečnost.

Předpokládá-li výrobce, že strojní zařízení bude použito v prostředí s nebezpečím výbuchu, musí návod k použití poskytovat veškeré nezbytné informace.

Předpokládá-li se, že strojní zařízení bude používat i nekvalifikovaná obsluha, musí text a úprava návodu k použití brát úvahu úroveň všeobecného vzdělání a schopnosti chápání, kterou lze důvodně očekávat u takové obsluhy, přičemž je třeba respektovat ostatní výše zmíněné základní požadavky.

.... pokračování

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.