Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Proč je na sloupech nižší napětí.... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.02.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Proč je na sloupech nižší napětí....


Proč je na sloupech nižší napětí....
Studujte v každém věku! Stále je co objevovat. O tom, jak neznalost fyziky překladatelek poupravila letitý Ohmův zákon. Kdysi si lidé mysleli, že elektřina teče jako voda, a proto ji nazvali proud. Ve skutečnosti se energie ve vedení pohybuje spíše jako míče, předávané z ruky do ruky....
Jaroslav Borovec, ze dne: 7.02.2005

Můj synovec pečlivě opatroval svůj cenný poklad "Dětskou encyklopedii do kapsy" podobně jako já v jeho věku "Rozum do kapsy". A tak jsem se z nostalgie začetl do vědomostí, které mi ani za tu dobu v hlavě neuvízly. "Je dobře, že se takové knihy vydávají", pomyslel jsem si. A tak jsem sem poznal jak vypadá Moko skalní, Uakari červenohlavý, ale také provazovitá láva, či mušketa 17. století. A tak jsem dolistoval až na konec, kde jsem objevil také kousek počtení o elektřině.

A tak čtu krkolomný text: "Stoupá, nebo klesá? Stroje zvané transformátory snižují nebo zvyšují napětí elektrického proudu. Proud, který putuje dráty mezi sloupy, musí mít nižší napětí, aby se vedení neroztavilo".

Hmmm, pak jestli toto je pravda, pak Moko skalní může být obyčejný netopýr nebo provazovitá láva sloním výkalem. Knihu označuji za škvár a odhazuji směrem ke koši.

Ovšem jsem synovcem pokárán, že se takto s knihou "přítelem člověka" nezachází. O tom, zda je tato encyklopedie tím pravým přítelem opravdu nevím. Jedná se o překlad a pravděpodobně nekorekturovaný.

Z anglického originálu Big Book Of Knowledge, vydaného nakladatelstvím Dorling Kindersley Limited, Londýn 1994, přeložily Jarmila Hrabinová a Marianna Krtilová..... Odpovědná redaktorka Alena Krupauerová. Vydalo OTTOVO NAKLADATELSTVÍ, s.r.o. v roce 2000
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.