Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ACKERMANN: Šachty v podlahách (2.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.02.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ACKERMANN: Šachty v podlahách (2.)


ACKERMANN: Šachty v podlahách (2.)
Osazení podlahových elektroinstalačních šachet v suchém prostředí s mokrou nebo vlhkou údržbou (např. dlažba), které vyžadují zvýšenou únosnost (např. z důvodu pojíždění mycím strojem).
Milan Sedláček, ze dne: 10.02.2005

...dokončení.

Do takto připravené šachty je možné osadit instalační krabice pro přístroje.

Jedna z variant možného osazení je na obr. 1.

Výše popsanou variantu lze doporučit např. do autosalonů, kde zatížení tubusu je plošné (dosedací plocha pneumatiky) a nezpůsobí případnou destrukci tubusu příliš malým průměrem koleček mycích strojů. V případech, kdy je zapotřebí osadit do podlah větší množství přístrojů a jejich využití bude občasné a údržba podlah je prováděna nepříliš často, lze doporučit kombinaci obou uvedených produktů. Ve chvíli, kdy je šachta osazená rámem RK je možné ji bez problémů pojíždět již zmíněným mycím strojem a v případě nutnosti používat instalované zásuvky se vymění kazeta RK za kazetu RKF, která zabezpečí přístroje proti vnikání vlhkosti a umožní zapojení přípojných šňůr.

Kazetové rámy s kazetou RK a RKF se vyrábí
ve třech různých velikostech - pro montáž na šachtu UZD 190, UZD 250-2 a UZD 350-2. Tato provedení se liší svými rozměry a počtem přístrojů, které lze do vnitřního prostoru té které šachty osadit.

Obrázek č.2 - řez šachtou UZD 350-2 s rámem RKF.

Při této příležitosti nelze nezmínit nejmenší provedení instalační šachty a rámu pro osazení 1 ks zásuvky 230V a až 2 ks slaboproudých zásuvek RJ 45. Jedná se o instalační šachtu UDL a rám GESRN (kruhový rám o průměru 110 mm), který má v uzavřeném stravu IP 65 a v otevřeném IP 20 a je taktéž schopen snášet vyšší zatížení.

Obrázek č.3 - instalační šachta UDL s osazeným rámem GESRN.

Obrázek č.4 - pohled do vnitrního prostoru rámu.

V tomto výčtu možností nejsou uvedena všechna možná řešení, ale je to jen nástin toho, že je možné osadit podlahové systémy i v technologicky obtížných prostorech.

Firma Ty-net spol s r.o., současný dovozce výrobků Ackermann do ČR, je schopna zabezpečit technické konzultace při řešení podlahových elektroinstalačních systémů, v již zmíněných případech.

Závěrem nutno podotknout, že každá instalace podlahových systémů určená pro vyšší zatížení vyžaduje precizní práci montážní firmy a následné údržby. Jen tak lze zabezpečit jejich dlouhou životnost a tím i spokojenost investora.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Ty-net spol. s r.o. - Traťová 574/1, Brno - 547 422 311 - info@tynet.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.