Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Chránění 2.díl


Document Actions
Chránění 2.díl
Elektrická zařízení vysokého napětí. Chránění zařízení v průmyslu. Autoři publikace Rudolf Grym, Petr Hochman, Jiří Berman, Josef Machoň, Břetislav Cichoň...
Igor Nováček, ze dne: 4.02.2005
reklama

Kdo hledá za touto publikací populární výklad, tak jej musím zklamat. Již pouhým prolistováním na mne dýchla nostalgická vzpomínka na katedru. Stejně jako díl první vydala Irena Satinská z Havířova se záměrem oslovit pracovníky z průmyslových provozů jejichž činnost souvisí s chráněním elektrických zařízení vysokého napětí.

Z pohledu elektromontéra domovních rozvodů je kniha "pouhou výplní" volného místa v knihovně, protože v jeho praxi se s většinou uváděné problematiky nesetká. Situace je zcela opačná u projektantů nebo konstruktérů takových zařízení.

Prof. Ing. Josef Tlustý, C.S.c. o knize:
Kniha podává dobře srozumitelnou formou fundovaný pohled na problematiku chránění elektroenergetických systémů, a to jak z hlediska vysvětlení principů funkce a vlastností ochran, tak i z hlediska jejich nastavení s ohledem na bezpečný a spolehlivý chod zařízení. Přístup ke zvolené látce ukazuje na velkou erudici autorů, mnoholetou zkušenost a perfektní znalosti nejen ochran, ale i problematiky chráněných objektů. Jádro knihy tvoří výpočty nastavení ochran v systémech vn ve vazbě na standardy a předpisy s nezbytným teoretickým aparátem. Velmi přínosné jsou ovšem i ostatní části knihy, které umožňují chápat proces chránění ve světle historického vývoje elektrizačních systémů, změn legislativy i technologického pokroku samotných ochranných zařízení.

Kniha, kterou autoři zpracovali především pro technické a provozní pracovníky průmyslových závodů, je vhodná a poučná i pro širokou odbornou elektroenergetickou veřejnost. Publikace není napsána jako pouhá příručka pro nastavení ochran, ale tak, aby čtenář byl vtažen do světa ochran, začal chápat jejich důležitost, uvědomil si potřebu systémových přístupů, lépe se orientoval v požadavcích a možnostech ochran a v neposlední řadě byl podnícen jeho zájem o danou problematiku.

Aby se snad někdo nedomníval, že bych tuto publikaci neocenil! Rozhodně se člověk dozví informace o mnohých termínech z energetiky. Rozhodně se publikace hodí studentům elektrotechniky, protože některé pasáže jsou opravdu srozumitelnější než mé skripta před mnoha léty. Proto se také domnívám, že autoři jsou odborníci právě na danou problematiku.

Knihu pořídíte za 569,-Kč a máte možnost si jej nechat zaslat na dobírku níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933