Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Výbušné prostředí a výběr materiálu (4.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.02.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Výbušné prostředí a výběr materiálu (4.)


Výbušné prostředí a výběr materiálu (4.)
Na rozdíl od nevýbušných zařízení, která jsou bezpečná při jedné nebo dvou nezávislých poruchách není možno kabely chránit a každé mechanické poškození nebo selhání izolace (zkrat v kabelu) představuje nebezpečí výbuchu ...
Jan Pohludka, ze dne: 2.02.2005

.....pokračování

Statická elektřina
Při navrhování elektrických instalací je třeba provést opatření pro snížení účinků statické elektřiny na bezpečnou úroveň.

Katodová ochrana kovových částí
Katodová ochrana vždy vytváří rozdíl potenciálu mezi chráněným zařízením a ochrannou elektrodou. V prostorech s nebezpečím výbuchu to samozřejmě představuje riziko nebezpečí výbuchu, především u aktivních ochran, které uměle ze zdroje vytváří v systému napětí a zemí pak mohou téci proudy řádově i stovky ampér. Katodové ochrany (celý systém ochrany, tj. způsob umístění ochranných elektrod, způsob pospojování jednotlivých částí chráněného zařízení, způsob omezení rozptylových proudů) proto musí být pro použití v prostoru s nebezpečím výbuchu schváleny. V České republice však zatím žádná z katodových ochran toto schválení nemá. Zvlášť kritická situace může nastat při špatném návrhu katodové ochrany na zařízení, kde jsou použity jiskrově bezpečné obvody se zenerovými bariérami, kde se přes uzemnění bariér může vytvořit rozdíl potenciálů až na snímačích, které jsou obvykle umístěny v zóně 0.

Volba kabelů pro prostory s nebezpečím výbuchu
Na rozdíl od nevýbušných zařízení, která jsou bezpečná při jedné nebo dvou nezávislých poruchách není možno kabely chránit a každé mechanické poškození nebo selhání izolace (zkrat v kabelu) představuje nebezpečí výbuchu (uvolní se vždy dostatek energie pro iniciaci výbuchu). Jedinou ochranou proto je výběr dostatečně odolných typů kabelů a jejich mechanická ochrana. Pro zóny 1 a 2 se smí používat těžké a střední šňůry, které omezují šíření plamene. Výjimku tvoří přenosná elektrická zařízení do 250V a 6A, kde je z provozních důvodů povoleno použití lehkých šňůr. Velmi důležité je však volit kabel podle jeho chemické odolnosti pro dané prostředí. Korozní odolnost konstrukčních materiálů kabelů proti různým chemickým látkám lze vyhledat v odborné literatuře, v některých případech tyto údaje uvádí i výrobce kabelů (respektive zákazy použití pro některé typy par chemických látek).

U všech elektrických zařízení, u kterých byl odstraněn kabel nebo nebyl vůbec do vývodky instalován, musí být vývodky uzavřeny speciálními certifikovanými zátkami.

Při instalaci kabelů je při jejich uložení do žlabů, potrubí, trubek nebo kanálů nutno provést opatření pro zabránění pronikání hořlavých plynů, par nebo kapalin z jednoho prostoru do druhého a pro zabránění hromadění hořlavých plynů, par nebo kapalin v kanálech. Totéž platí při průchodu kabelů přes stěny.
Pokud obvody procházejí z jednoho prostoru bez nebezpečí výbuchu do druhého takovéhoto prostoru přes prostor s nebezpečím výbuchu, musí být propojovací systém v prostoru s nebezpečím výbuchu vhodný pro odpovídající zónu (zóny).

.... pokračování

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.