Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Principy (11.) Stejnosměrný nebo střídavý proud? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.11.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Principy (11.) Stejnosměrný nebo střídavý proud?


Principy (11.) Stejnosměrný nebo střídavý proud?
Jaký je v tom rozdíl? Dnes odkryjeme jaká tajemství se skrývají pod názvy stejnosměrný a střídavý proud. Žárovku můžeme rozsvítit, když ji připojíme k akumulátorové baterii nebo k zásuvce osvětlovací sítě. Je v tom nějaký rozdíl?
Margita Boháčová, ze dne: 1.11.2003

Žárovku můžeme rozsvítit, když ji připojíme k akumulátorové baterii nebo k zásuvce osvětlovací sítě. Je v tom nějaký rozdíl?
Žárovka svítí stále stejně, a proto by se mohlo zdát, že se oba druhy proudu nijak neliší. Ale není tomu tak.
O proudu z baterie článku nebo akumulátorů už víme, že je tvořen pohybem elektronů, putujících vodičem stále stejným směrem. Proto se tento proud jmenuje stejnosměrný. Také napětí dodávané baterií je stejnosměrné. Jeho směr a velikost se nemění, pokud tak neučiníme sami.
Zato napětí městské sítě ustavičně velmi rychle mění jak velikost, tak i směr. Od nulové hodnoty roste až do nejvyšší kladné hodnoty, potom opět klesá k nulové hodnotě.

Celý pochod se ustavičně opakuje. Můžeme říci, že se napětí nebo proud periodicky mění mezi nejvyšší kladnou a zápornou hodnotou. Proto se opakující úsek nazývá perioda. Počet period za určitou dobu může být různý. Byl zaveden název kmitočet proudu nebo napětí, který udává počet period za jednu vteřinu.

Městská síť má například kmitočet 50 period za vteřinu. Jedna perioda proběhne za dvě setiny vteřiny.
Smysl elektrického napětí tohoto druhu se stále velmi rychle mění. Kde byl v jednom okamžiku kladný pól, vzápětí je pól záporný a tyto změny se ustavičně střídají. Proto se nepřetržitě mění i směr vznikajícího elektrického pole. Elektrony ve vodiči jsou urychlovány jednou v tom, podruhé v onom směru. Poněvadž se tedy pohybují střídavě oběma směry, nazývá se takový druh napětí nebo proudu střídavý. Žárovkou jsme rozdíl mezi oběma druhy proudu nezjistili. Pouhým okem nepoznáme, že žárovka napájená střídavým proudem za vteřinu stokrát zhasla a stokrát  se rozsvítila. Její vlákno má takovou tepelnou setrvačnost, že zůstane skoro stejně rozžhavené i tehdy, kdy je okamžik bez proudu.
Takový je rozdíl mezi oběma druhy proudu. Jednou se elektrony pohybují pouze jedním směrem, jednou oběma směry. A jakou asi rychlostí?

Jen neříkejte, že rychlostí světla, tedy asi 300.000 kilometrů za vteřinu! To si myslí kdekdo, ale není to pravda.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

TEXT Z OBLASTÍ
  • Dějepis
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.