Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Principy (18.) Akumulátory


Document Actions
Principy (18.) Akumulátory
Znáte definici a princip akumulátoru? Ne? Zde představujeme dva základní typy.
Margita Boháčová, ze dne: 1.01.2004
reklama

Nejvhodnějšími zdroji elektrického napětí jsou akumulátory. Dávají velmi silné proudy při stálém napětí. Nejsou to galvanické články v pravém slova smyslu. Jsou to spíše jakési zásobníky elektrické energie, která jim byla předem dodána při nabíjením jiným zdrojem. Vyrábějí se dva druhy, s deskami olověnými nebo železo-niklovými.

Akumulátor olověný
Olověné akumulátory mají elektrody ponořeny do zředěné kyseliny sírové. Elektrolytu časem ubývá, a proto se musí dolévat destilovanou vodou do výše asi 1cm nad okraj desek.
Ihned po nabití má akumulátor napětí asi 2,7voltu. Napětí však rychle klesá na stálou hodnotu asi 2volty. Článek se nemá vybíjet pod napětí 1,8voltu, aby desky netrpěly. Největší nabíjecí i vybíjecí proud je uveden na štítku článku jeho výrobcem.
Poněvadž vnitřní odpor akumulátoru je nepatrný (až několik tisícin ohmu), nesmějí se jeho svorky spojovat nakrátko, například kusem drátu. Vzniklý velmi silný proud by olověné elektrody zničil.

Občas je třeba články dobíjet, i když se z nich proud neodebíral. Také nesmějí zůstat delší dobu zcela vybité. Nebudeme-li jich dlouho používat, musí být dobře nabity a kyselina z nich vylita. Desky se pak dobře propláchnou destilovanou vodou.
Měřítkem výkonnosti akumulátoru je jeho kapacita, udaná v ampérhodinách (znak Ah). Je to součin odebíraného proudu v ampérech a času v hodinách, po který smí být proud odebírán. Pro nás stačí typ velikosti asi 10 ampérhodin. Teoreticky to znamená, že z takového akumulátoru dá se odebírat proud 1 ampéru po dobu 10 hodin, proud 2 ampérů po dobu 5 hodin a tak dále. Nejvyšší dovolený proud je asi 5 ampérů, který podle toho můžeme odebírat asi 2 hodiny. Součin proudu a doby tvoří vždy hodnotu, která je udána jako kapacita akumulátoru.

Akumulátor niklo-železný
Méně choulostivý je akumulátor druhého typu, u něhož jsou ocelové a niklové elektrody ponořeny do roztoku draselného louhu. Jeho napětí je po nabití asi 1,8voltu, rychle však klesne na stálou hodnotu 1,2voltu. Akumulátor se nemá vybíjet pod napětí 1voltu.
Niklo-železné akumulátory jsou necitlivé na přetěžování proudem a na otřesy. Ani přestoupení některého předpisu o jejich obsluze je nezničí na rozdíl od akumulátorů olověných.
Vypařený elektrolyt se dolévá destilovanou vodou. Je-li akumulátor ustavičně v provozu, má být jeho elektrolyt po jednom roce vyměněn za nový, koupený přímo u výrobce. Všechny kovové části, svorky, spojky a podobně, je třeba chránit vrstvou tuku před chemickým působením louhu.
Také u tohoto typu volíme velikost článků přibližně kolem 10Ah. Vybíjecí proud je asi 7 ampérů.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933