Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nakupuji elektro sám! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.05.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nakupuji elektro sám!


Nakupuji elektro sám!
Které elektroinstalační materiály nakupovat sám a co konzultovat s odborníkem? Podívejte se na několik modelových situací v obchodě... Proč je dobré se pře nákupem elektroinstalačního materiálu poradit s odborníkem?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.05.2003

Elektroinstalační materiál je v naší republice volně dostupný.

     

Praxe je taková, že pokud přijde k pultu obchodníka poloslyšící stařenka s objednávkou na vysokonapěťový odpínač za půl miliónu, tak vězte, že po složení příslušné zálohy bude vydán pokyn k distribuci. Pokud stařenka zaplatí zbytek částky, tak se uvedený přístroj objeví u její "perníkové chaloupky", kde ji dopravci proti podpisu a bez zbytečných otázek složí. Skutečnost, že pak na ten odpínač slepice a holubi tvoří izolační vrstvy už nikoho nezajímá.
Podobná situace je i s elektromateriálem, který si koupíte v supermarketech. Pokud si koupíte 30 metrů kabelu a pak doma zjistíte, že uvedený průřez je nízký, nechoďte si stěžovat zpět do prodejny!

Tak co tedy?
Samozřejmě volat elektrikáře na výměnu jedné zahnědlé zásuvky se dle ceníku určitě nevyplatí. Neznalému spotřebiteli nezbývá nic jiného, než navštívit specializovanou maloprodejnu. Pokud je prodejní personál opravdu kvalifikovaný, určitě poradí dobře, ovšem na základě vašich požadavků. Ovšem často nakupující vlastně přesně neví co chtějí.....

Prodejce v obchodě nezastává funkci montéra, projektanta, či revizního technika, který by navrhoval vaši elektroinstalaci. Prodejce je určen k odbornému prodeji a vyskladnění požadovaného zboží. Samozřejmě v tržních podmínkách se kvalifikace prodejců zvyšuje. Přes to nakupujte raději až po odborné konzultaci se svým osobním elektrikářem. Tomu sdělíte co potřebujete, on posoudí stav vaší elektroinstalace a navrhne bezpečné a finančně přijatelné řešení.

Ovšem pokud můžeme poradit, tak si vyberte svého osobního elektrikáře podobně jako lékaře. Pokud vyvstane potřeba výměny, nákupu, montáže, osobní elektrikář poradí po telefonu, co vše je potřeba k jeho úspěšné návštěvě. Bezpečnost elektroinstalací je vždy kompromisem, mezi mírou bezpečnosti a náklady na její realizaci.

Vyberte si nejbližšího odborníka z levého menu!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.