Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Osvětlení ve vypínači (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.01.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Osvětlení ve vypínači


Osvětlení ve vypínači
Co je to osvětlení vypínače? K čemu je taková funkce? Jaké máme varianty k osvětlení vypínačů? Na co je dobré myslet ve fázi projektu?
Milan Bureš, ze dne: 21.01.2003

Některé osvětlení vypínačů chápeme jako "poziční osvětlení", které nám slouží v neosvětleném prostoru k rychlé orientaci a možnosti rozsvítit osvětlení. K tomuto účelu se často používají uvnitř vypínače malé doutnavky, které vyzáří toliko potřebné záře pro nezbytnou orientaci.

Elegantní IMPULS

Naopak jiné světlo umístěné ve vypínači označujeme jako "stavové osvětlení", které nám oznamuje, zda je konkrétní spotřebič zapnut nebo vypnut. Záleží pak na designové řadě konkrétního výrobce, jak se konstrukčně vypořádal s tvarem tak, aby splnil účel a navíc toto zařízení působilo esteticky.

Elegantní světelné pole GIRA

Většina modelů obsahuje průzor v kolébce vypínače, kterým proniká světlo doutnavky. Toto světlo nemusí mít pouze orientační funkci, ale také často signalizuje stav obvodu (zda je pod napětím...), nebo také může signalizovat, že po chvíli pohasnou svítidla schodišťového osvětlení.

Kolébka s průzorem výrobce SIEMENS

K signalizaci se často používá v případě, když potřebujete signalizovat například stav spotřebiče v prostoru, kam přímo nevidíte (světlo v zahradě, sklepě, spíži, nebo také na půdách), také se používá na signalizaci sepnutí HDO (signalizaci nižší sazby). K těmto účelům se běžně používají kolébky s průzorem. 

Kolébka s průzorem výrobce JUNG

Pokud chceme efektně osvětlit vypínače na chodbě tak, abychom v tmě rychle nalezli vypínač, nebo aby nám tato světélka jasně ukázala obrys cesty, je dobré použít modelů, které jsou konstrukčně vytvořeny pro tento účel. U takového produktu vyzařuje světlo podstatně větší plocha vypínače. Například osvětlený obrys kolébky, podsvětlený rámeček, nebo podsvětlená celá plocha kolébky. Samozřejmě, že z hlediska zapojení se dá toto osvětlení použít i k výše uvedeným signalizacím, ovšem cena za design bývá často vyšší a tak si dovolím rozdělit tyto možnosti na dvě odlišné skupiny.

Ovládací panel designové řady B ticino

Pro osvětlení se dají použít žárovky, svítivé diody LED, nebo v nejčastějších případech doutnavky.

Pokud budete chtít využít ve svých prostorách možnosti osvětleného vypínače, dohodněte se zavčas se svým projektantem, aby uvedl do projektu nezbytné vodiče, které tyto funkce zajistí!

Možnost osvětlení výrobce B ticino

V případech, kdy budete chtít signalizovat jiný stav než vypnutý, je potřeba přivést k signálce další vodič, který ovšem může v případě nedostatečného projektu pod omítkou chybět.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.