Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Co koupíte v obchodě? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.01.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Co koupíte v obchodě?


Co koupíte v obchodě?
Pro koho je maloprodejna určená? Co nabízí? Co má dělat laik s koupeným jističem? Mohu si opravdu koupit cokoliv? I když nevím co s tím? Nebo potřebuji nějaké osvědčení? Není to nevýhodné nakupovat v maloprodejně?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.01.2003

Pokud máte potřebu elektroinstalačního materiálu pak vězte, že všechno se dá jednoduše pořídit. K tomu účelu existují maloprodejny a velkoobchody. I přes to, že instalace velké většiny elektromateriálu je nebezpečná, můžete si pořídit prakticky jakýkoliv díl, třeba izolátor stožáru vvn (velmi vysokého napětí).

Tak tedy kam? Pro co? Za kolik?

Výrobci
Jak již název napovídá výrobce vyrábí. O prodej jeho produktu se starají obchodníci. Což jsou právě velkoobchody a maloprodejny. Někteří výrobci mají tzv. "podnikové prodejny". V takových prodejnách koupíte sortiment konkrétního výrobce za běžné ceny, nikoliv extrémně nízké jak se mnozí domnívají.

Velkoobchody
Se zaměřují na zásobování elektromateriálem řemeslníkům a montážním firmám. Technická podpora je v těchto obchodech omezena pouze na technická data, která potřebují odborníci. Tem poskytují obchodní prostor na základe celoročních množstevních odběrů. V některých velkoobchodech muže nakupovat i koncový spotřebitel, ovšem podobně jako v "podnikové prodejně" za běžné ceny. (pokud ovšem nechcete koupit např.. 1000ks jističů...)

Maloprodejny
Jsou určeny pro drobný prodej koncovým spotřebitelům. Tem se "samozřejmě" poskytují podstatně jiné informace, přístup k odebírajícímu je zcela odlišný než u prodeje profesionálům (kteří ví proč, co kupují a jak s tím naložit). Zboží zde koupíte za běžnou cenu.

Kompletní dodávka včetně montáže
Zpravidla bývá nejvýhodnější kompletní dodávka služeb a materiálu. I přes to, že zboží i od řemeslníka dostanete za běžnou cenu, je to pro vás často výhodnější, protože už v té ceně je např. montáž a záruka na práci. Což je někdy poměrně velká částka!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.