Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jaké mít nářadí? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.01.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jaké mít nářadí?


Jaké mít nářadí?
Co je dobré mít při sobe za nářadí? Je potřebné mít doma i navíječku transformátorů? Nebo si veškeré nářadí přinesou odborníci? Možná by to přece jen chtělo alespoň základní vybavení, kdyby se stala nepředvídatelná situace.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.01.2003

Určitě je dobré mít připravené základní elektrikářské Nářadí.. To jak pro případ drobných oprav, tak i pro případ rozšiřování stávající elektroinstalace. Pro řemeslníky nemusíte chystat samozřejmě žádné nářadí, pokud si je standardně objednáte. Ovšem pokud odchytíte náhodného nepřipraveného odborníka, je dobré mu nabídnout k rychlému zásahu více než "rezavý kuchyňský nůž".

Pokud opravdu si chcete vybavit domácnost... Jaké nářadí se neztratí?
• izolované šroubováky ploché, křížové (různých velikostí)
• izolované boční štípací kleště
• izolované kombinované kleště
• izolované odizolovací kleště
• izolované kulaté kleště
• izolovaný nůž na kabely
• ochranné kožené rukavice

To, že jste zakoupili třeba i drahé profesionální nářadí, vás neopravňuje do elektrických zařízení zasahovat! Pokud nejste osoba s patřičnou elektrotechnickou kvalifikací!

Elektrotechnici používají výhradně izolované nářadí nikoliv proto, že by snad pracovali stále pod napětím, ale proto, že v případě nečekaného napětí na zařízení na kterém pracují.

A co doporučují elektrikářští odborníci?

Milan Bureš, revizní technik

Mít alespoň základní věci jako izolované šroubováky a fázovku. Používání vadasky muže být pro neznalé také životu nebezpečné!

Ludvík Málek, osvětlovací technika

Myslím si, že většina lidí přistupují k elektroinstalaci s respektem a u některých dokonce evokuje domácí zabíjačku. Takže nějakou bezpečnou zkoušečku (fázovku), čím má možnost prověřit zda je napětí přítomné.

Stanislav Šterba, elektromontáže

Zkoušečku (fázovku), šroubováky.

TEXT Z OBLASTÍ
  • Dějepis
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portáluElektrika.cz.

Použití vadasky je pro neznalého člověka nebezpečné, protože prakticky zapojuje spotřebič (cívku) do obvodu. V případě, že neví, že se mají přikládat oba hroty současně a také současně oba hroty odebírat, může dojít úrazu. Proto je bezpečnější testovat napětí v zásuvce jiný spotřebičem (např. lampičkou), nebo používat bezpečnou fázovku.