Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Odkud hrozí nebezpečí? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.01.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Odkud hrozí nebezpečí?


Odkud hrozí nebezpečí?
Co je dobré nedělat? Čeho se vyvarovat? Informace, které je dobré mít na paměti... Nedomnívejte se, že se vám nic nemůže stát! Odvážných bylo již hodně a také velká spousta jich již odvážně kouká v hlíně.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.01.2003

Určitě znát barvy vodičů není na škodu. Barvy vodičů, které naleznete v elektrických zařízeních, se používají dle pravidel (norem) té příslušné země, pro kterou je výrobek určen. V našich zeměpisných končinách se potkáte s vodici těchto barev:
• barva černá, hnědá (fázový vodič)
• barva modrá (střední vodič)
• barva zeleno-žlutá (ochranný vodič)
Pokud se ptáte, na kterém vodiči uvedených barev nenaleznete určitě napětí, tak musíme s lítostí oznámit, že na kterémkoliv z nich. Protože se jedná o vodiče, a ty jsou všechny určeny pro vedení proudu. Tedy každý vodič může být pod napětím. Některé často a některé méně častěji, přičemž určovat tuto peridiocitu pouze podle barev není vůbec jisté.

Proč?
Jednak barevné zapojení vodičů nemusí odpovídat odborným zvyklostem a také nemůžete nikdy s jistotou vědět zda se nedostává nebezpečné napětí z druhého konce.

Čeho se tedy bez obav dotknout?
Ničeno!
Bez předchozího proměření nemáte jistotu zda kontakt, vodic není pod napětím..

Nedomnívejte se, že zeleno/žlutý vodič je vždy "zem"! U některých instalací je tento vodič pracovní a uzavírá spolu s fázovým vodičem a spotřebičem obvod. Tedy rozpojený zelenožlutý vodič může být pod napětím!

Nespoléhej na to, že je v zásuvce fáze vlevo! Vždy vypnout raději hlavním vypínačem a stejně ještě před dotykem proměřit!

Pokud neznáte dobře elektrorozvody nespoléhejte se na vypnutý jistič jednoho obvodu!

Přetavené pojistkové patrony vyměňujte pouze za patrony stejných hodnot! Opravy pojistkových patron je nepřípustné! Pokud se přece jen pokouší pojistku opravovat, dá se jeho čin přirovnat k pokusu o žhářství.
 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.