Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Revize (11.) .... Náklady na revize


Document Actions
Revize (11.) .... Náklady na revize
Lze poskytnout všeobecně platné směrnice pro oceňování revizních prací? Kdo stanovuje jak se má konkrétní revize provést?
Michal Kříž, ze dne: 17.01.2005
reklama

To, jaké náklady je nutné vynaložit na provedení revize, to znamená na ověření toho, jak instalace odpovídá původnímu zadání a požadavkům norem, závisí do značné míry na znalostech a zkušenostech samotného revizního technika. Zrovna tak má na náklady provedení revize vliv to, o jaký druh instalace se jedná, i způsob, jakým bude tato instalace ověřována, i jednotlivé kroky a postupy zkoušek při revizi. Jestliže je revizní technik zaměstnancem zřizovatele instalace, instalaci si prohlédl podrobně již při jejím zřizování. Jinak, aby se s instalací pořádně seznámil, musí prohlídce věnovat patřičný čas. V neposlední řadě však výdaje na revizi ovlivňuje i nedostatečná kvalita práce jednotlivých elektrikářů. Ta má za následek množství závad a z toho vyplývá i nutnost provedení dodatečných zkoušek. Poskytnout všeobecně platné směrnice pro oceňování revizních prací proto není možné, a když, tak jenom velmi orientačně.

Ani ČSN 33 2000-6-61 nenabízí žádné měřítko pro stanovení předpokládaných nákladů na revizi. Jednotlivé kroky, které jsou tam uvedeny neznamenají žádný vyžadovaný postup revizí. Je třeba si uvědomit, že účelem ustanovení normy je v podstatě ozřejmit vztah k ostatním požadavkům ČSN 33 2000. Pokud by se tam měla popsat celá revize, pak by se tam musely uvést všechny příslušné požadavky, a to nejen z ČSN 33 2000.
To znamená, že revizní technik musí sám na místě rozhodnout, čemu se má při revizi především věnovat, aby byl účel revize, totiž ověření bezpečného stavu instalace nebo zařízení, splněn. On musí stanovit, jak revizi provede, zda snad určité zkoušky a měření vypustí nebo naopak zase provede i zkoušky, které norma přímo nepředepisuje. Musí to provést tak, aby pak mohl s dobrým svědomím podepsat svou revizní zprávu.
Na revizního technika jsou kladeny v podstatě dva protichůdné požadavky. A jedné straně se od něj vyžaduje, aby provedl svou práci, totiž revizi, kvalitně, což vyžaduje určitou důkladnost a jeto náročné na čas, a přitom se od něj chce, aby revize nebyla příliš drahá. Aby oběma těmto požadavkům revizní technik vyhověl a netrpěla přitom především kvalita revize, je třeba, aby revizní technik měl potřebné zkušenosti.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933