Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Revize (15.) .... Dokumentace potřebná k provedení revize (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.01.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Revize (15.) .... Dokumentace potřebná k provedení revize


Revize (15.) .... Dokumentace potřebná k provedení revize
Kde jsou přesně vyjmenovány doklady nutné k provedení revize? Podle které normy návody výrobců k montáži a použití některých elektrických předmětů použitých v instalaci?
Michal Kříž, ze dne: 21.01.2005

O tom, jaké podklady jsou k provedení revize nutné, toho ani v novém vydání ČSN 33 2000-6-61 mnoho není. Uvádí se tam jenom, že pracovníci provádějící revizi musí mít k dispozici informace požadované 514.5. Přitom ani uvedený článek ČSN 33 2000-5-51 toho mnoho neuvádí. Požaduje tam, kde je to vhodné vybavit instalaci schématy zapojení nebo tabulkami, z nichž jsou patrné druh a složení obvodů a údaje nezbytné pro identifikaci ochranných prvků (jističů, pojistek, chráničů).

To je také určitým předmětem kritiky normy a je to také jedním z důvodů, proč se tato norma tolik opírá o (stále ještě) základní normu pro revize elektrických zařízení, totiž o ČSN 33 1500. K článku 61.1.2 normy odvolávajícím se na uvedené ustanovení 514.5 je doplněna poznámka odvolávající se také na čl. 4.1 ČSN 33 1500, v němž jsou podklady pro výchozí revizi podrobněji specifikovány.

Ovšem z hlediska požadavků ČSN 33 2000-6-61 se objevuje, že revizní technik by měl k revizi obdržet ještě další podklady. Těmi by měly být návody výrobců k montáži a použití některých elektrických předmětů použitých v instalaci, údaje o elektrických zařízení nutných k evakuaci v případě nebezpečí, a další údaje o provedení elektrické instalace z hlediska požárního nebezpečí (doklad o stanovení požárních úseků, o provedení protipožárních přepážek a v neposlední řadě návody k obsluze a údržbě, jak to požaduje nařízení vlády č. 378/2001 Sb.

Otázkou je, do jaké hloubky při revizi jít v ověřování projekčních podkladů. Někdo vyžaduje, aby jako podklad pro revizi byly poskytnuty i výpočty impedancí smyček, průřezů vodičů, úbytků napětí, zkratových poměrů apod., což velká většina projektů neobsahuje.

Pokud je ovšem s revizí elektrické instalace spojena i revize navazujících zařízení – např. technologické linky, je na místě požadovat i další doklady, např. výpis z programů monitorovacích zařízení.

Závěr
V tomto základním přehledu bylo jenom nastíněno, kterým otázkám je třeba se při výchozí revizi elektrické instalace v návaznosti na ČSN 33 2000-6-61 věnovat. Tím, že se provede dobře revize elektrické instalace, se do značné míry vyeliminují nejen rizika úrazu elektrickým proudem ale i rizika vzniku požáru od elektrického zařízení. Jedná se o základní část ověřování bezpečnosti celého zařízení budovy nebo objektu, který musí být proveden s ohledem na ochranu před dalšími riziky (obecné nebezpečí požáru, zatížení stavebních konstrukcí atd.) Vždy se musí počítat s tím, že na elektrickou instalaci, lapidárně řečeno, na to, co je ve zdi, navazuje napájené zařízení. Tím nemusí být jenom napájené spotřebiče, ale např. technologické linky, u nichž je třeba zohlednit jiná možná rizika než jenom elektrická. Uvedená problematika je pak podstatně širší, jakmile dojde na revizi tohoto navazujícího zařízení. Tady bude nutné skutečně již vyhodnocovat rizika i opatření provedená k eliminaci těchto rizik, jak předepisují technické normy pro bezpečnost strojních zařízení. I to se může stát úkolem pro revizní techniky elektro, aby spolu s ostatními odbornostmi provedl revizi zařízení i z těchto hledisek.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.