Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Revize (7.) ....Cíle revize


Document Actions
Revize (7.) ....Cíle revize
Z kterých důvodů se provádí revize? Které další závěry lze vyvodit z vaší prohlídky a případných zkoušek prověřovaného elektrického zařízení? Z čeho vyplývá provádět výchozí revize?
Michal Kříž, ze dne: 11.01.2005
reklama

Revize se provádí v podstatě ze dvou důvodů:
1. Je třeba prokázat, že elektrické zařízení odpovídá bezpečnostně technickým požadavkům norem a v jednotlivých případech také dalším platným předpisům pro dané zařízení.
2. Musí se prokázat, že vlastnosti zařízení, které jsou mezi zákazníkem a dodavatelem smluvně dohodnuté, jsou dodrženy. Zda a jak tomu je, je třeba odhalit např. společnou přejímkou, provozní zkouškou apod. Je třeba aby se zákazník i dodavatel vzájemně dohodli.

Jestli se z výsledků prohlídky a zkoušek při revizi mají vyvodit další závěry, např. že
- byla zvolena technická, bezpečnostně technická a ve vztahu k ceně příznivá řešení,
- byly zohledněny estetické zásady,
- je zajištěn dostatečný obslužný komfort,
- instalace je řádně provedena i z hledisek elektromagnetické kompatibility,
- celkové vybavení odpovídá přáním zákazníka,
- je zajištěna obvyklá nebo i vyšší životnost instalace

závisí na smluvních ujednáních. Revizní technik bude přirozeně kontrolovat také, zda řemeslná kvalita odpovídá běžným požadavkům. Vliv na stanovení výsledku má také druh prováděných zkoušek.

Je třeba si uvědomit, že revize je součástí celkové péče o výslednou kvalitu a bezpečnost celého zařízení, celé instalace. V následující tabulce vidíme druhy a cíle jednotlivých zkušebních postupů, mezi něž revize rovněž patří:

Druh zkoušky Způsob provedení a cíl zkoušky
Zkouška – obecně Souhrn postupů ke zjištění stavu výrobku, jeho vlastností a znaků prováděný v souladu s normou. Zkouška sestává z prohlídky a zkoušek, které zahrnují také měření.
Typová zkouška Slouží ke zjištění a k potvrzení veškerých znaků charakterizujících výrobek (charakteristických a jmenovitých hodnot) stanovených v bezpečnostních normách.
Kusová zkouška Ověřuje řádné a podkladům a běžné kvalitě výroby odpovídající provedení, odhaluje bezpečnostní a funkční vady – výrobky s nimi dál nepustí
Funkční zkouška Prokazuje, že výrobek má své předpokládané užitné vlastnosti (výkonnostní parametry)
Výchozí revize
(první zkouška)
U provozovatele zařízení se před první uvedením zařízení do provozu ověřují a potvrzují veškeré charakteristické znaky výrobku
Vstupní zkouška Na výrobku se prokazuje, že je v řádném stavu a na daném místě odpovídá svými parametry požadovanému účelu
Pravidelné revize Na stávajícím zařízení se prokazuje, zda při předepsaném způsobu provozu je spolehlivě dodržena bezpečnost a funkční schopnost

Ve výše uvedené tabulce jsou jednak nám známé zkoušky (typová, kusová) a vedle nich i další (např. vstupní nebo funkční), které sice nejsou u nás běžně uváděny, nicméně v právních předpisech by se pro ně opodstatnění našlo (podle obchodního zákoníku je zákazník povinen se přesvědčit, zda zboží nemá závady).
Povinnost provádět revize – právní podklady
Každé elektrické zařízení (každá elektroinstalace) musí být zřízeno v souladu s uznávanými pravidly techniky, tj. technickými normami (ČSN, EN, IEC). To platí samo o sobě i tehdy, jestliže firma provádějící instalaci výslovně neuvede, že ji provádí podle příslušných norem. I přesto je pro ni na základě příslušných právních předpisů (např. zákon č. 458/2000 Sb., energetický zákon) závazné instalaci podle norem provést, a to i v případech, kdy se jedná jenom o maličkost, např. o bezplatnou sousedskou výpomoc nebo o melouch. A na tomto místě je třeba zdůraznit, že ČSN 33 2000-6-61 je součástí celého souboru norem ČSN 33 2000 a výchozí revize je tedy součástí a pokračováním celé práce na zřizování instalace.

Povinnost provádět výchozí revize vyplývá z právních předpisů v těchto případech:

  • 1. zadavatel, který je obvykle později zaměstnavatelem a provozovatelem elektrické instalace – se má starat o to, aby u jeho zařízení před jeho uvedením do provozu, a to i před uvedením do provozu po jeho změně nebo úpravě byla provedena kontrola bezpečnosti provozu (viz NV č. 378/2001 Sb. atd.).
    Tato povinnost je splněna, jestliže provozovatel je zřizovatelem ubezpečen, že zařízení je v řádném stavu vyhovujícím požadavkům norem a z nich vyplývajících požadavků. O tom zřizovatel provozovatele ubezpečí předáním protokolu o revizi.
    Tím zřizovatel převezme plnění požadavku, který podle předpisů musí provozovatel plnit, na sebe.
  • 2. podle k energetického zákona a jeho prováděcích nařízení musí připojované elektrické zařízení vyhovovat příslušným technickým normám. Přitom se připouští i odlišné řešení, ovšem za podmínky, že bude alespoň tak bezpečné jako podle norem.
  • 3. V zákoníku práce se požaduje provozovat pouze ta zařízení, která jsou z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci vhodná a která jsou pravidelně a řádně udržována, kontrolována a revidována.

Těmito právními požadavky získávají předpisové normy (nověji pravidla) závažnější charakter opřený o právní předpisy. To znamená, že zřizovatel má ze zákona povinnost provést výchozí revizi podle ČSN 33 2000-6-61. Pokud revizi neprovede, nebo provede-li ji neúplně, hrozí mu právní postih.

Podobné požadavky je možné nalézt i v dalších zákonech a předpisech. Ty však není třeba ve smlouvě zvlášť uvádět. Jestliže však zadavatel požaduje zkoušky, které nejsou potřebné k prokázání požadavků normy, nebo kvalitativního provedení zařízení (zkoušky trvanlivosti nebo funkčnosti), tak je třeba to sjednat ve zvláštní smlouvě.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933